Kuhanje s starodavnimi žiti

V sodobnem času visoko procesiranih prehranskih izdelkov je zagotovo bolje pojesti kruh iz tefa, ki ga najdemo pretežno v Etiopiji in Eritreji, kot kruh iz gensko spremenjene pšenice.
Med starodavna žita prištevamo številna žita, ki so jih različne kulture in civilizacije gojile, jedle ter cenile pred že več tisoč leti. (Foto: Freepik)
Med starodavna žita prištevamo številna žita, ki so jih različne kulture in civilizacije gojile, jedle ter cenile pred že več tisoč leti. (Foto: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav ima sodobna hrana lepši videz in je lepše zapakirana, strokovnjaki za zdravo prehrano opozarjajo, da je njena hranilna vrednost iz leta v leto vse slabša.

To najlažje opazimo, če po okusu, vonju in občutkih po zaužitju primerjamo sadje in zelenjavo iz konvencionalne trgovine s tisto domačo, pridelano po naravnih in ekoloških načelih.

Enako velja tudi za žita, ki so v sodobnem času vse bolj predelana in procesirana tako med pridelavo kot proizvodnjo in transportom. Nekatera med njimi so tudi vse bolj gensko spremenjena, zato je čas, da se vrnemo nazaj k starodavnim žitom.

 

Od ajde do tefa

Med starodavna žita prištevamo številna žita, ki so jih različne kulture in civilizacije gojile, jedle ter cenile pred že več tisoč leti – od brezglutenskih (koruzni zdrob, ajda, proso, kvinoja, amarant, tef in sirek) do takšnh, ki vsebujejo gluten (ječmen, cela pšenična zrna, pira, kamut, bulgur, nezrela pšenica ali frike in dvozrnica ali emer).

Nekatera med njimi so bila redno na krožnikih naših babic in dedkov, za nekatera pa morda slišimo prvič, saj izvirajo iz Amerike, Afrike in Azije.

Resda je za človeka najbolj zdrava lokalna hrana, ki raste na območju, kjer živi, toda v sodobnem času visoko procesiranih prehranskih izdelkov je zagotovo bolje pojesti kruh iz tefa, ki ga najdemo pretežno v Etiopiji in Eritreji, kot kruh iz gensko spremenjene pšenice, ki je na poti do trgovine doživela vrsto pretresov - od škropljenja do sevanja proti morebitnim škodljivcem.

 

Kako starodavna žita (s)kuhati?

Vsako žito zahteva posebno vrsto priprave, zato smo za nekatera starodavna žita zbrali nasvete, kako jih pravilno skuhati in kako vse jih lahko uporabite tudi v družinski kuhinji.

1) Ajda

  • Kuhanje: Ajdo je treba pred kuhanjem temeljito oplakniti, lahko pa jo tudi namočite. Skuhate jo lahko pri rahlem vretju (12 do 15 minut) ali le v sopari.
  • Razmerje z vodo: 1:2
  • Uporabnost: Ajdova moka je idealna za kruh, palačinke, čajno pecivo in biskvit. Priporočljivo je, da jo mešate z drugimi mokami.

2) Amarant

  • Kuhanje: Amarant mora vreti približno 25 minut, da je skuhan. Kuhan je nekoliko lepljiv, vendar ostane zunaj lepo hrustljav, notri pa mehak.
  • Razmerje z vodo: 1:3
  • Uporabnost: Amarantova moka je odlična rešitev za brezglutensko dieto, saj jo lahko uporabimo tako za kruh in testenine kot torte in biskvite.

3) Emer

  • Kuhanje: Polnozrnato različico dvozrnice ali emer je treba kuhati dlje kot oluščeno ali na pol oluščeno. Najlažje jo je skuhati v vreli vodi, in sicer jo kuhajte 15 do 20 minut.
  • Razmerje z vodo: 1:2
  • Uporabnost: Zaradi svoje čvrste strukture (podobna je ješprenu) je emer odličen nadomestek za riž in testenine, dodamo pa jo lahko tudi juham, rižotam in drugim jedem iz riža ter solatam.

4) Frike

  • Kuhanje: Nezrela pšenica ali frike je zelo preprosta za kuhanje. Čas kuhanja in količina vode sta odvisna od tega, ali imate polnozrnato ali zdrobljeno različico, zato upoštevajte navodila na embalaži.
  • Razmerje z vodo: odvisno od vrste
  • Uporabnost: Frike je pravzaprav zgodaj požeta pšenica, ki ima zrna še zelena. Takšna zrna je treba popražiti, posušiti in oluščiti, zato ima frike prekajen okus in oreščkasto teksturo. Uporabite jo lahko kot dodatek jedem ali samostojno jed.

5) Kamut

  • Kuhanje: Kamut je pred kuhanjem dobro namočiti, saj s tem bistveno skrajšamo čas kuhanja. Odcejen kamut damo v vrelo vodo, v kateri ga ob lahnem vretju kuhamo 30 do 40 minut.
  • Razmerje z vodo: 1:2
  • Uporabnost: Kamutova moka ima nežen, maslen okus po oreščkih, vendar je okus tako nevsiljiv, da lahko z njo povsem nadomestimo običajno pšenično moko.

6) Kvinoja

  • Kuhanje: Kvinojo je treba pred kuhanjem obvezno oplakniti, da odstranimo grenek sloj. V vreli vodi jo pustimo vreti 10 do 15 minut, pri čemer pazite, da jo kuhate v dovolj veliki posodi, saj se kvinoja po kuhanju poveča za štirikrat in postane prosojna.
  • Razmerje z vodo: 1:2
  • Uporabnost: Kvinojini kosmiči so odličen brezglutenski zajtrk, ki vsebuje veliko beljakovin. Ni čudno, da so kvinojo uporabljali že Inki pred več tisoč leti.

7) Sirek

  • Kuhanje: Sirek pred kuhanjem oplaknite, nato ga dodajte mrzli vodi in počakajte da zavre v pokriti posodi, kjer naj lahno vre približno eno uro, da se dobro zmehča.
  • Razmerje z vodo: 1:3
  • Uporabnost: Obstaja več vrst sirekov - od bele do črne barve. Najbolj običajen je beli sirek, iz katerega lahko naredimo moko, ki lahko povsem nadomesti pšenično moko. Ohranjen v celem zrnu je odlična pokovka!

8) Tef

  • Kuhanje: Kuhanje tefa je odvisno od tega, kako ga bomo postregli. Lahko ga skuhamo v kropu in jemo kot kosmiče za zajtrk, lahko pa ga potresemo v juhe in pekovske izdelke ter na solate. V jedeh obogati okus in teksturo.
  • Razmerje z vodo: odvisno od uporabe
  • Uporabnost: Tefova moka je 100% polnovredna moka kremno rjave barve z edinstvenim sladkim okusom po sladu. Primerna je tako za kruh kot peko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.