Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasulja prisegajo, da se mora kuhati z belim fižolom, najboljši je fižol tetovec. V pasulj damo tudi prekajeno meso, odličen je pasulj s klobaso ali s šunko. Pasulj postrežemo kot samostojno jed, zraven se poda kos belega kruha.
Pasulj (Foto: Karmen Valant)
Pasulj (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pasulj z belim fižolom
Za pasulj je najboljši beli fižol, mojstri pasulja prisegajo na fižol tetovec. Seveda lahko pasulj skuhamo tudi z drugim fižolom, okusen pa je tudi pasulj s stročjim fižolom ali celo z zeljem. 

Recept za pasulj:

30 dag belega fižola tetovec
30 dag suhe svinjine
15 dag čebule

Prežganje:

3 žlice masti
1 žlička moke
3 stroke česna
1/2 žličke sladke paprike
2 žlici paradižnikove mezge
sol, lovorjev list
voda

Beli fižol zvečer namočimo, ga naslednje jutro precedimo in ga v sveži vodi še enkrat zavremo, ter kuhamo 15 minut. Nato damo fižol kuhat skupaj z mesom, lovorjem in drobno sesekljano čebulo. Čebula se mora med kuhanjem pasulja čisto razpustiti. Ko je fižol mehak, napravimo posebej prežganje.

Segrejemo mast, dodamo strt česen, moko, sladko papriko, paradižnikovo mezgo in sesekljan peteršilj. Vse skupaj zalijemo in ko prevre, prežganje dodamo k fižolu.

Počasi kuhljamo še 15 minut, na koncu jed solimo. Suho svinjsko meso narežemo na rezine in damo k vsaki porciji pasulja eno rezino. Pasulj mora biti gost, dokler se fižol ne skuha, ga ne mešamo. K pasulju postrežemo sveže pečen kruh, lahko pa presenetimo tudi s kosom orehove potice. 

Pasulj z zeljem
Pasulj lahko skuhamo tudi z zeljem, jed je priljubljena v Bolgariji. 

Recept za pasulj s kislim zeljem:

700 gramov zelja
300 gramov suhega belega fižola
1 dcl olivnega olja
1 čebula
1 korenček
1 peteršiljev koren
150 gramov svežega paradižnika
15 gramov paradižnikove mezge
2 jajci
2 dcl kislega mleka
20 gramov moke
nekaj listov mete
žlica sesekljanega kopra
žlica sesekljanega peteršilja
sol in poper
žlička sladke paprike

Fižol za nekaj ur namočimo v hladni vodi, nato ga skuhamo in odcedimo. Zelje očistimo, izrežemo stržen in debelejša listna rebra. Nato zelje operemo in ga narežemo na tanke rezance. Na polovici olja popražimo grobo nastrgan korenček in peteršiljevo korenino. Ko se zmehčata, dodamo odcejen fižol, prilijemo malo fižolove vode in počasi dušimo.

V drugi ponvi na preostalem olivnem olju dušimo narezano zelje skupaj z drobno sesekljano čebulo, narezanim paradižnikom, dodamo še sladko papriko. Počasi dušimo, dokler se vse sestavine ne zmehčajo. Sedaj primešamo fižol, dodamo meto, koper in peteršilj, ter počasi kuhamo na majhnem ognju.

Po potrebi dodajamo fižolovko. Tik preden je jed kuhana, dodamo jajci, umešani s kislim mlekom in moko. Na rahlo premešamo in kuhamo še 10 minut. Enolončnico postrežemo kot samostojno jed, ali kot prilogo k jajčnim jedem ali k jedem iz žara. 

Pasulj s stročjim fižolom
Stročji fižol je odličen v enolončnicah, skuhamo ga lahko tudi kot pasulj.

Recept za enolončnico s stročjim fižolom:

100 gramov rjavega fižola češnjevca
100 gramov belega fižola tetovec
1 čebula
2 stroka česna
sol
100 gramov prekajene slanine
1 žlička timijana
200 gramov svežega zelenega stročjega fižola
200 gramov rumenega stročjega fižola
3 vejice svežega šetraja
žlička limoninega soka

Prebran in suh fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo s soljo. Na kocke narezano slanino popečemo, toliko da postekleni, dodamo česen in čebulo, ter vse skupaj dušimo približno 3 minut. Nato dodamo fižol in timijan, prilijemo približno 1, 20 litra vode in kuhamo, da se fižol zmehča.

Ko je fižol v zrnju kuhan, jed solimo. Medtem ko se fižol kuha, stročjemu fižolu potrgamo vršičke strokov, odstranimo nitke in ga narežemo na koščke. Narezan stročji fižol dodamo k kuhanemu fižolu, dodamo še šetraj in kuhamo do mehkega.

Na koncu jedi dodamo limonin sok. Pasulj s stročjim fižolom postrežemo k svinjini z žara, k mesnim kroglicam ali k pečenim klobasam. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Pasulj Recept Kako skuhati pasulj
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.