Pozor, če jih ne pripravite pravilno, povzročajo raka!

Če boste krompir in toast pripravljali na nepravilen način, lahko tvegate razvoj raka, trdijo britanski strokovnjaki, ki opozarjajo, da se ob nepravilni pripravi lahko sprošča strupeni akrilamid.
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Britanski strokovnjaki svarijo, da ste pri pripravi krompirja ali toasta izredno previdni, da ne pripravite živila, ki bi postalo zelo škodljivo za vaše zdravje. Akrilamid nastane pri peki krompirja ali toasta, povzroča ga kombinacija sladkorjev, aminokislin in vode. Kemijska reakcija, ki pri tem nastane pri več kot 120 stopinjah Celzija, lahko sprosti akrilamid.

Ta spojina lahko nastane takrat, ko pripravljamo živila, ki so sestavljena pretežno iz škroba, torej krompir, kruh, žitarice. Če živila preveč zapečemo, se prične sproščati akrilamid, ki povzroča raka.

Kako pripravljati živila, da preprečimo razvoj strupenega akrilamida?
Ko pečete krompir, toast, kruh, pazite, da živila ne zapečete preveč. Temno rjava barva je znak, da je že nastal akrilamid, torej je živilo lahko škodljivo.

Krompirja nikoli ne hranite v hladilniku ali v preveč hladnem prostoru. Če krompir zmrzne, bo v njem še več sladkorja, posledično lahko nastane več akrilamida.

Ogljikove hidrate večkrat zamenjajte z zelenjavo in beljakovinami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Skritna moč regrata: raziskave kažejo, da lahko celo uniči rakave celice

Regrat je za mnoge le trdovraten plevel, ki ga je treba...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.