Pozor, če jih ne pripravite pravilno, povzročajo raka!

Če boste krompir in toast pripravljali na nepravilen način, lahko tvegate razvoj raka, trdijo britanski strokovnjaki, ki opozarjajo, da se ob nepravilni pripravi lahko sprošča strupeni akrilamid.
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Britanski strokovnjaki svarijo, da ste pri pripravi krompirja ali toasta izredno previdni, da ne pripravite živila, ki bi postalo zelo škodljivo za vaše zdravje. Akrilamid nastane pri peki krompirja ali toasta, povzroča ga kombinacija sladkorjev, aminokislin in vode. Kemijska reakcija, ki pri tem nastane pri več kot 120 stopinjah Celzija, lahko sprosti akrilamid.

Ta spojina lahko nastane takrat, ko pripravljamo živila, ki so sestavljena pretežno iz škroba, torej krompir, kruh, žitarice. Če živila preveč zapečemo, se prične sproščati akrilamid, ki povzroča raka.

Kako pripravljati živila, da preprečimo razvoj strupenega akrilamida?
Ko pečete krompir, toast, kruh, pazite, da živila ne zapečete preveč. Temno rjava barva je znak, da je že nastal akrilamid, torej je živilo lahko škodljivo.

Krompirja nikoli ne hranite v hladilniku ali v preveč hladnem prostoru. Če krompir zmrzne, bo v njem še več sladkorja, posledično lahko nastane več akrilamida.

Ogljikove hidrate večkrat zamenjajte z zelenjavo in beljakovinami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

V Sečoveljskih solinah ciljajo na polovico letne porabe soli v Sloveniji

V Sečoveljskih solinah, ki jih upravlja podjetje SOLINE...

Bi radi shujšali, a ste ves čas lačni? To je krivec za lakoto!

Nekateri ljudje morajo kar naprej nekaj grizljati, da v...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Naredite sami: Aromatizirano olje

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.