Pozor, če jih ne pripravite pravilno, povzročajo raka!

Če boste krompir in toast pripravljali na nepravilen način, lahko tvegate razvoj raka, trdijo britanski strokovnjaki, ki opozarjajo, da se ob nepravilni pripravi lahko sprošča strupeni akrilamid.
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Britanski strokovnjaki svarijo, da ste pri pripravi krompirja ali toasta izredno previdni, da ne pripravite živila, ki bi postalo zelo škodljivo za vaše zdravje. Akrilamid nastane pri peki krompirja ali toasta, povzroča ga kombinacija sladkorjev, aminokislin in vode. Kemijska reakcija, ki pri tem nastane pri več kot 120 stopinjah Celzija, lahko sprosti akrilamid.

Ta spojina lahko nastane takrat, ko pripravljamo živila, ki so sestavljena pretežno iz škroba, torej krompir, kruh, žitarice. Če živila preveč zapečemo, se prične sproščati akrilamid, ki povzroča raka.

Kako pripravljati živila, da preprečimo razvoj strupenega akrilamida?
Ko pečete krompir, toast, kruh, pazite, da živila ne zapečete preveč. Temno rjava barva je znak, da je že nastal akrilamid, torej je živilo lahko škodljivo.

Krompirja nikoli ne hranite v hladilniku ali v preveč hladnem prostoru. Če krompir zmrzne, bo v njem še več sladkorja, posledično lahko nastane več akrilamida.

Ogljikove hidrate večkrat zamenjajte z zelenjavo in beljakovinami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.