Preverjeno: Škoduje sladkornim bolnikom in zastruplja jetra

Moje zdravje > Prehrana | piše: ZPS/M. L. | 31.8.2018
Danes vemo, da je to živilo strupeno za jetra, na naš organizem vpliva precej podobno, kot če redno uživamo alkohol. Zaskrbljujoče je, da jo na policah naših trgovin še vedno najdemo kot živilo, primerno za sladkorne bolnike.
Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. (foto: pexels.com)
Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fruktoza je sladkor v sadju, zato jo tudi imenujemo sadni sladkor. Rafinirana fruktoza je skoraj dvakrat bolj sladka kot namizni sladkor in ima manjši glikemični indeks kot namizni sladkor. To pomeni, da manj prispeva k povečanju ravni glukoze v krvi in prav zato so jo včasih priporočali sladkornim bolnikom kot varno različico sladkorja. Danes vemo, da je rafinirana fruktoza za jetra strupena, je t. i. hepatotoksin. Redno uživanje rafinirane fruktoze škodljivo vpliva na organizem, precej podobno, kot če redno uživamo alkohol, piše Zveza potrošnikov Slovenije.

Zaskrbljujoče je, da na policah naših trgovin še vedno najdemo rafinirano fruktozo, ki jo oglašujejo kot sladkor, primeren za sladkorne bolnike, čeprav je vedno več raziskav, s katerimi je bilo dokazano, da je prav povečana uporaba sladkorja, predvsem sladkorja v obliki rafinirane fruktoze, kriva, da so se zelo razširile civilizacijske bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, debelost, diabetes tipa 2, idr.

Fruktoza je enako kot glukoza enostavni ogljikov hidrat ali monosaharid, vendar se popolnoma drugače presnavlja. Različni organi takoj porabijo 80 % glukoze kot vir energije, 20 % pa se v jetrih pretvori v glikogen, ki postane zaloga energije za kasneje. Skoraj vsa rafinirana fruktoza pa se v jetrih posredno spremeni v škodljive vrste maščobe. To se zgodi postopoma po stopnjah: najprej se poveča sečna kislina v krvi, potem nastanejo maščobne "kapljice", jetra se zamastijo, na koncu pa po dveh različnih biokemičnih poteh nastanejo v krvi škodljive oblike lipoproteinov, ki povečajo količino trigliceridov in holesterola v krvi.

Povzroča motnje v presnovi
Stranskih učinkov enkratnega ali le redkega uživanja rafinirane fruktoze ne moremo izmeriti (tako kot pri večini škodljivih dodatkov v prehrani ne), ugotovimo jih lahko šele, če rafinirano fruktozo redno in prekomerno uživamo. Rafinirana fruktoza je precej podobno škodljivo vpliva na organizem kot alkohol. Vsa zaužita fruktoza se namreč presnovi v jetrih, stranski proizvodi te presnove pa povzročajo visok krvni pritisk, inzulinsko rezistenco (odpornost telesa na inzulin), nastanek VLDL (škodljiva oblika lipoproteinov, ki povzroča, da se žile zamašijo), povečanje sečne kisline v krvi, vnetja... Zaradi rednega in prekomernega uživanja rafinirane fruktoze se lahko pojavi metabolni sindrom, to so motnje v presnovi, pojavni znaki pa so med drugim debelost, diabetes tipa 2 ter bolezni srca in ožilja.

Viri fruktoze
Največ škodljive fruktoze vnesemo v telo v obliki namiznega sladkorja (beli in rjavi sladkor), ki vsebuje polovico glukoze in polovico fruktoze, ter v obliki fruktozno-glukoznega sirupa, ki ga v velikih količinah uporabljajo v živilsko-predelovalni industriji. Največ tega sirupa zaužijemo s pijačami, tako z gaziranimi (pijače "z mehurčki") kot z drugimi sadnimi pijačami in s športnimi napitki.

Vir rafinirane fruktoze so tudi nekatera popularna sladila, med katerimi izstopa agavin sirup, ki je skoraj v celoti sestavljen iz fruktoze.

Zakaj fruktoza ni škodljiva, če jo zaužijemo s sadjem?
Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. V sadju sladkor ni tako zgoščen, kot je v rafinirani obliki, s sadjem pa hkrati zaužijemo tudi vlaknine, ki upočasnijo porabo fruktoze v telesu. Sadje vsebuje vitamine in druge antioksidante, ki nevtralizirajo škodljive učinke, ki nastanejo pri presnovi fruktoze.

Sporna je torej redna in prekomerna uporaba rafinirane fruktoze, in sicer v obliki namiznega sladkorja, same fruktoze ali drugih sladil (agavin sirup, med, javorjev sirup,..)

Do 30 gramov fruktoze dnevno ne škoduje organizmu
Za boljšo predstavo: 30 gramov rafinirane fruktoze je šest do sedem čajnih žličk. V nekaterih gaziranih pijačah (npr. pločevinka kokakole) je 40 gramov sladkorja, od tega je približno 21 gramov fruktoze.

Sadje vsebuje različne količine fruktoze, v povprečju 6 gramov na 100 gramov sadja. Da bi zaužili 30 gramov fruktoze, bi morali dnevno pojesti pol kilograma sadja. Slovenci pa v poprečju pojemo do 190 gramov sadja dnevno. Priporočen vnos sadja je 160 – 240 gramov dnevno.

Še več boste našli tukaj

Morda te zanima tudi:

Slovenski tradicionalni zajtrk nekoč in danes

Otroci po šolah in vrtcih so se danes razveselili tradi...

Buče blagodejno vplivajo na ledvice, mehur in prostato

V ljudskem zdravilstvu so buče zelo cenjeno živilo, saj...

ŠTEFKINE DOBROTE: Jabolčni zavitek s skuto

Jabolka so zrela in naredimo si slasten jabolčni štrude...

Svetovni dan hrane: Zaupanje v varno in zdravo hrano

Svetovni dan hrane, ki letos poteka pod sloganom “Naša ...

Vitamin B12: Ali veste, kako vpliva na naše telo?

Za naše dobro zdravje in počutje je zelo pomembno, da p...

Decembrski FALA recept: Božički

Čas je za peko. Pripravite nekaj novega. Specite okusne...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.