Recept za Kraljico med poticami

Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice je bila Marija Špitaler. To je njen recept za potico z ocvirki in čemažem.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potica z ocvirki in čemažem

 

RECEPT ZA TESTO:

600 g moke

35 g kvasa Fala

5 rumenjakov

cca 2,5 dcl mlačnega mleka

2 male žličke sladkorja

1velika žlica ruma

3 velike žlice kisle smetane

12 dag masla

1,5 žličke soli

 

NADEV:

25 dag stopljenih ocvirkov

3 večje pesti nasekljanega čemaž

1 jajce

 

Priprava: 

Najprej naredimo testo: iz kvasa Fala, žličke sladkorja, žličke moke in malo mleka najprej naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo, ji ob stran dodamo sol in nato še kvasni nastavek. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, rum in kislo smetano. Dodamo k moki in kvasu. Najprej začnemo mešati na manjši hitrosti, ko pa se sestavine malo povežejo dodamo še maslo, ki naj bo sobne temperature. Povečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da se naredi lepo testo (cca 15 minut). Nato pustimo testo počivat cca 1uro.

Medtem razpustimo, odcedimo in ohladimo ocvirke, narežemo čemaž in v skodelici razžvrkljamo 1 jajce.

Ko je testo dovolj vzhajalo, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo, premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z ocvirki, ter posujemo s čemažem. Tesno zvijemo in prestavimo v potičnik, ki smo ga prej  rahlo premazali z maslom, nato jo s palčko večkrat prepikamo. Potico vzhajamo cca 45 minut.

Vzhajano potico damo v vnaprej ogreto pečico na 180 C in jo pečemo 50 minut.

Pečeno potico pustimo še malo v potičniku, nato pa jo obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.