Potica z ocvirki in čemažem
RECEPT ZA TESTO:
600 g moke
35 g kvasa Fala
5 rumenjakov
cca 2,5 dcl mlačnega mleka
2 male žličke sladkorja
1velika žlica ruma
3 velike žlice kisle smetane
12 dag masla
1,5 žličke soli
NADEV:
25 dag stopljenih ocvirkov
3 večje pesti nasekljanega čemaž
1 jajce
Priprava:
Najprej naredimo testo: iz kvasa Fala, žličke sladkorja, žličke moke in malo mleka najprej naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo, ji ob stran dodamo sol in nato še kvasni nastavek. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, rum in kislo smetano. Dodamo k moki in kvasu. Najprej začnemo mešati na manjši hitrosti, ko pa se sestavine malo povežejo dodamo še maslo, ki naj bo sobne temperature. Povečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da se naredi lepo testo (cca 15 minut). Nato pustimo testo počivat cca 1uro.
Medtem razpustimo, odcedimo in ohladimo ocvirke, narežemo čemaž in v skodelici razžvrkljamo 1 jajce.
Ko je testo dovolj vzhajalo, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo, premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z ocvirki, ter posujemo s čemažem. Tesno zvijemo in prestavimo v potičnik, ki smo ga prej rahlo premazali z maslom, nato jo s palčko večkrat prepikamo. Potico vzhajamo cca 45 minut.
Vzhajano potico damo v vnaprej ogreto pečico na 180 C in jo pečemo 50 minut.
Pečeno potico pustimo še malo v potičniku, nato pa jo obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.