Recept za Kraljico med poticami

Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice je bila Marija Špitaler. To je njen recept za potico z ocvirki in čemažem.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potica z ocvirki in čemažem

 

RECEPT ZA TESTO:

600 g moke

35 g kvasa Fala

5 rumenjakov

cca 2,5 dcl mlačnega mleka

2 male žličke sladkorja

1velika žlica ruma

3 velike žlice kisle smetane

12 dag masla

1,5 žličke soli

 

NADEV:

25 dag stopljenih ocvirkov

3 večje pesti nasekljanega čemaž

1 jajce

 

Priprava: 

Najprej naredimo testo: iz kvasa Fala, žličke sladkorja, žličke moke in malo mleka najprej naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo, ji ob stran dodamo sol in nato še kvasni nastavek. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, rum in kislo smetano. Dodamo k moki in kvasu. Najprej začnemo mešati na manjši hitrosti, ko pa se sestavine malo povežejo dodamo še maslo, ki naj bo sobne temperature. Povečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da se naredi lepo testo (cca 15 minut). Nato pustimo testo počivat cca 1uro.

Medtem razpustimo, odcedimo in ohladimo ocvirke, narežemo čemaž in v skodelici razžvrkljamo 1 jajce.

Ko je testo dovolj vzhajalo, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo, premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z ocvirki, ter posujemo s čemažem. Tesno zvijemo in prestavimo v potičnik, ki smo ga prej  rahlo premazali z maslom, nato jo s palčko večkrat prepikamo. Potico vzhajamo cca 45 minut.

Vzhajano potico damo v vnaprej ogreto pečico na 180 C in jo pečemo 50 minut.

Pečeno potico pustimo še malo v potičniku, nato pa jo obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.