Sestavine:
90 dkg bele moke (tip 400 ali manitoba 00)
3 dcl mlačne vode
2,5 dcl mlačnega mleka
1 kocka svežega kvasa (42 gr)
7 dkg zmehčanega masla
2 čajni žlički soli (8 gr)
1 žlica sladkorja (ravna)
+15 dkg naribanega sira (naj bo kvaliteten)
1 jajce in
2 žlici mleka
Izdelava:
Presejano moko ob robu sklede solimo. V sredino naredimo jamico.
Vanjo vlijemo mešanico mleka in vode, dodamo zdrobljeni kvas in sladkor, malček z žlico premešamo in pokrijemo z malo moke ter počakamo cca 10 minut, da se naredi kvasec. Sledi zamesitev testa, lahko s kavlji ali ročno.Jaz testo ročno mesim tako, da ga klopfam ali privzdigujem (tako dobimo bolj zračno, mehurčkasto testo), nikoli ga ne mesim ali tučkam (ker je takrat zbito). Ko je testo na pol zamešeno, dodamo lističe zmehčanega masla. Mesenje testa mora od tu naprej trajati še najmanj 10 minut. Testo oblikujemo v kroglo tako, da delamo potege, ki jih nato podvijemo pod kroglo (potege naredimo vsaj na 4 strani).
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
Gladko oblikovano kroglo testa damo pokrito vzhajati za 1uro. Vzhajano testo razrežemo na 16 kosov, teže po 10 dkg. Iz vsakega kosa testa najprej zopet s potegi (kroglica testa mora biti lepo napeta) in nato še s pookroglanjem naredimo gladke kroglice. Nato kroglice s pomočjo obeh rok posvaljkamo na pultu (dolžina svaljka naj bo 13 cm), pri tem pazimo, da obdržimo v testu čim več zraka. Izdelke razporedimo po dveh pekačih od pečice, ki jih prej namastimo ali si pomagamo s peki papirjem, pri tem pazimo na razdaljo, saj bodo štručke še enkrat pokrite vzhajale 1/2 ure. V tem času segrejemo pečico na 200 stopinj (brez ventilatorja)
Vzhajane štručke premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali 2 žlici mleka in samo nekaj kapljic olja. Nato z žiletko ali zelo ostrim nožem po dolžini štručke naredimo zarezo, ki jo bogato obložimo z naribanim sirom. Sirove štručke pečemo 20 do 22 minut. Na dno pečice pa postavimo posodico z vročo vodo (za še boljši volumen in mehkobo). Štručke takoj po peki pokrijemo z dvema krpama, da se počasi ohlajajo in tako ostanejo dlje časa mehke.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.