Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijaki in kasneje študentje? Ni bilo boljšega od špagetov z okusno paradižnikovo omako... Tukaj je recept iz Jožičine kuhinje.
Špageti s paradižnikovo omako (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Špageti s paradižnikovo omako (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 2 osebi:
16 do 20 dkg špagetov
slana voda za kuhanje

Sestavine za omako:
2 žlici olivnega olja (ali navadnega rastlinskega)
1/2 žlice sladkorja
1 mala čebula (sesekljana)
sol
2 do 3 dcl paradižnikove omake (v sezoni 3 na kocke narezane sveže paradižnike ali v skrajni sili 1žlica paradižnikove mezge)
ščep muškatnega oreha mletega
ščep posušene bazilike (ali par lističev sveže)
mleti poper
2 žlici ribanega parmezana

Priprava:
V dveh litrih osoljene vode skuhajte špagete (špageti se morajo kuhati v večji količini vode, tako ni potrbno dodajati olja, saj se ne bodo prijeli). Med tem časom, ko je osoljena voda zavrela in so se špageti kuhali naredite omako. Veste, da imamo različne debeline špagetov, zato jih tudi ražlično kuhamo. Ko so špageti pravilno kuhani, imajo v sredini belo pikico, to imenujemo "al dente", kar pomeni, da niso preveč kuhani in se ne pacajo.

Priprava omake:
V posodo najprej vlijemo olje in takoj dodamo sladkor, da ga karameliziramo. Ko vidimo, da se sladkor že rahlo barva, dodamo nasekljano čebulo, malo popražimo in premešamo, dodamo paradižnikovo omako ter zalijemo z 1 do 2 dcl jušne osnove, solimo, dodamo zdrobljeno baziliko, muškatni oreh in popramo. Omako kuhamo tako dolgo, kot se kuhajo špageti. Testenine odcedimo, v špagetih pustimo le kakšni 2 žlici vode, v katerih so se kuhali, le - to uporabimo, da malo povežemo okuse v omaki, ko jo zmešamo s testeninami. Serviramo s posipanim parmezanom in takoj postrežemo.

Namig: voda za špagete mora najprej zavreti, nato se naj jo posoli z dvema čajnima žličkama soli in v vrelo vodo položi špagete.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Iz Jožičine kuhinje Špageti s paradižnikovo omako
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.