Sestavine za 2 osebi:
16 do 20 dkg špagetov
slana voda za kuhanje
Sestavine za omako:
2 žlici olivnega olja (ali navadnega rastlinskega)
1/2 žlice sladkorja
1 mala čebula (sesekljana)
sol
2 do 3 dcl paradižnikove omake (v sezoni 3 na kocke narezane sveže paradižnike ali v skrajni sili 1žlica paradižnikove mezge)
ščep muškatnega oreha mletega
ščep posušene bazilike (ali par lističev sveže)
mleti poper
2 žlici ribanega parmezana
Priprava:
V dveh litrih osoljene vode skuhajte špagete (špageti se morajo kuhati v večji količini vode, tako ni potrbno dodajati olja, saj se ne bodo prijeli). Med tem časom, ko je osoljena voda zavrela in so se špageti kuhali naredite omako. Veste, da imamo različne debeline špagetov, zato jih tudi ražlično kuhamo. Ko so špageti pravilno kuhani, imajo v sredini belo pikico, to imenujemo "al dente", kar pomeni, da niso preveč kuhani in se ne pacajo.
Priprava omake:
V posodo najprej vlijemo olje in takoj dodamo sladkor, da ga karameliziramo. Ko vidimo, da se sladkor že rahlo barva, dodamo nasekljano čebulo, malo popražimo in premešamo, dodamo paradižnikovo omako ter zalijemo z 1 do 2 dcl jušne osnove, solimo, dodamo zdrobljeno baziliko, muškatni oreh in popramo. Omako kuhamo tako dolgo, kot se kuhajo špageti. Testenine odcedimo, v špagetih pustimo le kakšni 2 žlici vode, v katerih so se kuhali, le - to uporabimo, da malo povežemo okuse v omaki, ko jo zmešamo s testeninami. Serviramo s posipanim parmezanom in takoj postrežemo.
Namig: voda za špagete mora najprej zavreti, nato se naj jo posoli z dvema čajnima žličkama soli in v vrelo vodo položi špagete.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.