Sprva so se pripravljali brez jajc, kot hrana siromašnih ljudi. Počasi je jed postala tako popularna, da se je pričela pripravljati za praznike kot svečana hrana.
Najbolj poznani so nemški špecli. Pri nas se pripravljajo z različnimi omakami, kot so sirova s smetano, gobova, mesna, zelenjavna itn..
Uporabimo jih lahko tudi kot zakuho za juho. Celo v sladki različici s sladkorjem, drobtinami, orehi, jih najdemo. Lahko jih torej pripravimo kot prilogo, samostojno jed ali sladico s kompotom.
Potrebujemo (za 2 osebi):
2 jajci
1 čž olja (ali za lešnik masti)
1 do 1,2 dcl vode
sol
20 dkg moke
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Princeske s pudingovo masleno kremo
Priprava:
Najprej si pristavimo na štedilnik vodo, jo solimo in počakamo, da zavre. Sedaj jajci, olje, vodo in sol najprej ročno vmešamo s šibo.
Postopoma pričnemo dodajati moko, dokler ne dobimo gosto in lepljivo maso, ki jo dobro premešamo s kuhalnico. Čisto leseno desko najprej polijemo z zajemalko ali dvema vrele vode. Ko voda z nje odteče, nanjo vsipamo pripravljeno maso, desko nagnemo nad vrelo vodo in z hrbtiščem noža na tanko režemo testo ter ga s pomočjo noža spuščamo v vrelo vodo.Posodo vmes le nekoliko potresemo, da se vlivanci ne bodo prijeli dna. Počakamo, da splavajo na površino in kuhamo le še malo, vsega skupaj naj se kuhajo cca 4 minute, nato jih poberemo iz vode s penovko ali jih precedimo. Namesto deske si lahko tudi pomagamo s cedilom, ki ima večje luknje, pri tem pa testo potiskamo skozenj kot bi pasirali. Vlivancev ne izpiramo pod vodo temveč jih stresemo neposredno na oval in postrežemo.
NAMIG: če namesto olja uporabimo mast, bodo vlivanci rahlejši, mehkejši in okusnejši.
NASVET: namesto vode lahko uporabite tudi mleko.
Razmerje jajca, moka je vedno 1 : 1, se pravi 1 jajce in 10 dkg moke, ali 2 jajci in 20 dkg moke, pri tem pa količino vode vedno prilagodimo receptu.
Ko jih zakuhavamo v juho, takrat lahko uporabimo tudi lijak, pomagamo si tako, da maso skozenj potiskamo z žlico.
Recept za smetanovo omako s piščancem
V vročo ponev vlijemo žlico ali dve maščobe, ko se segreje, dodamo na koščke narezane ene piščančje prsi, solimo in popramo ter meso dušimo par minut. Nato k mesu prilijemo 1/2 litra smetane za kuhanje in naribamo ščep muškatnega oreščka, pokuhamo zopet par minut. Serviramo v sredino vlivancev, potresemo z nasekljanim petršiljem.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj
Recept za gobovo omako
Na 3 žlicah olja prepražimo 2 žlici sesekljane čebule, ko postekleni, dodamo 30 dkg očiščenih in narezanih svežih jurčkov ter jih pražimo, da se posuši sok. Poprašimo z žlico moke, malo popražimo in zalijemo z 2 dcl juhe ali jušne osnove. Prilijemo podmet, ki smo ga pripravili z 1 dcl kisle smetane in 1 žličke moke, vse še na kratko podušimo.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.