Soja: Je zdrava ali ne?

O soji in o tem, ali je zdrava ali ne, je bilo napisano veliko. Soja je sporna zaradi fitoestrogenov, ki delujejo podobno kot ženski hormon estrogen. Vendar to ne pomeni, da je škodljiva, pomeni le, da je potrebno sojo pametno uporabljati. Ni vsaka soja škodljiva …
Biološko pridelana soja je zdrava in lahko nadomesti mesni obrok. (foto: www.sxc.hu)
Biološko pridelana soja je zdrava in lahko nadomesti mesni obrok. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če sojo znamo uporabljati, imamo od nje lahko veliko koristi, saj vsebuje beljakovine; med drugim tudi devet življenjsko potrebnih aminokislin,omega 3, veliko vitaminov, mineralov. Seveda to velja za biološko pridelavo, gensko spremenjeno sojo se za uživanje ne priporoča.

Odlična je, na primer fermentirana soja – Tempeh, saj deluje kot naravni antibiotik, ima pa tudi zelo pomemben vitamin B12, ki ga ljudem večkrat primanjkuje.

Pazljivi morate biti pri uporabi sojine moke, ki je mleta iz surovih zrn, ta namreč vsebujejo snovi, ki nam lahko zastrupijo kri, vendar to le, če se jih uporablja v večjih količinah.

Uporabo sojine moke svetujem na način, da jo mešate s kakšno drugo. Bolj zdrav način uporabe soje boste našli v izdelkih kot so tempeh, tofu, malo manj pa uporabo sojinega mleka in jogurtov, saj se vanje dodaja sladkor. Vedeti morate tudi, da pogosta uporaba jogurtov in sojinega mleka lahko vaš organizem zakisa. Škodljivi so bolj procesiran proizvodi, ki so iz sojinega izolata.

90 odstotkov gensko spremenjene soje na svetu se uporablja za krmo živali. Ta, gensko spremenjena soja, ki se uporablja v živalski industriji pa je dovoljena tudi pri nas. Zato mleko, jajca in meso niso neoporečna živila, saj so tudi pri nas živali povečini hranjene z gensko spremenjeno sojo (najcenejša krma), poleg tega pa imajo živalske beljakovine nešteto drugih dokazano negativnih vplivov na naše zdravje – Študija na Harvardu je na primer pokazala, da uživanje živalskih beljakovin in maščob povečuje raka na črevesju za 300 odstotkov, uživanje mleka in mlečnih izdelkov močno pospešuje razvoj raka na jajčnikih in prsih, (zaradi razgrajevanja laktoze v galaktozo), uživanje mesa zelo povečuje tveganje, da bo moški zbolel za rakom na prostati …

Večina takšne hrane vsebuje antibiotike in rastne hormone, ki nastajajo iz živalskih beljakovin in delujejo enako kot inzulin. Sproščanje več inzulina povečuje neustavljivo željo po sladkem. Enako je z rastnimi hormoni, le da občutimo tedaj, ko se ti znižajo, potrebo po živalskih beljakovinah, mleku, mesu, siru ali skuti …
Meso in mesne izdelke lahko zato včasih nadomestite tudi z biološko pridelano sojo.

Prav zaradi soje Japonci živijo dlje in imajo nižjo stopnjo raka kot Američani, azijske kulture namreč uživajo ogromno fermentirane soje, ki vsebuje veliko vitamina K2, ki pa je dejansko zelo priporočljiv. Vitamin K2 je bistvenega pomena za preprečevanje osteoporoze, bolezni srca in ožilja ter bolezni možganov kot je demenca in nas ščiti pred različnimi vrstami raka, vključno z rakom prostate, pljuč, rakom na jetrih in levkemijo. Vitamin K2 označujejo kot “pozabljeni vitamin”, saj so njegove koristi, pogosto spregledane. Ima bistveno vlogo pri strjevanju krvi, encim nattokinase-iz-natta je varnejši in močnejši od aspirina in raztaplja krvne strdke, je varen in se uporablja že več kot 20 let.

Izdelki iz fermentirane soje, ki jih lahko uvrstite na svoj jedilnik, so:
● Tempeh fermentirana soja s čvrsto strukturo.
● Miso, fermentirana sojina pasta s slano, masleno teksturo (običajno se uporablja v miso juhi, lahko pa ga dodate tudi razim jedem) Poznamo več vrst misa: shiromiso, najmanj fermetiran od vseh, je bel, po okusu sladkast in se odlično poda jedem iz cvetače, ali v raznih fižolovih juhah, hatcho miso, ki je precej slan, okus rahlo spominja na sir, je pa odličen dodatek rižotam....
● Natto, fermentirana soja z lepljivo teksturo in močnim, sirastim okusom – nattokinase
● Sojina omaka, ki je tradicionalno narejena s fermentacijo soje, soli in encimov, vendar bodite pozorni pri nakupu, saj je danes veliko sojinih omak narejenih s kemičnim postopkom.

Uživanje soje je torej lahko zelo zdravo, le preveriti morate, kako je soja pridelana in obdelana.

Če imate vprašanje o zdravem načinu prehranjevanja, ga lahko Petri Derenčini zastavite TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.