Soja: Je zdrava ali ne?

Moje zdravje > Prehrana | piše: Petra Derenčini | 4.11.2013
O soji in o tem, ali je zdrava ali ne, je bilo napisano veliko. Soja je sporna zaradi fitoestrogenov, ki delujejo podobno kot ženski hormon estrogen. Vendar to ne pomeni, da je škodljiva, pomeni le, da je potrebno sojo pametno uporabljati. Ni vsaka soja škodljiva …
Biološko pridelana soja je zdrava in lahko nadomesti mesni obrok. (foto: www.sxc.hu)
Biološko pridelana soja je zdrava in lahko nadomesti mesni obrok. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če sojo znamo uporabljati, imamo od nje lahko veliko koristi, saj vsebuje beljakovine; med drugim tudi devet življenjsko potrebnih aminokislin,omega 3, veliko vitaminov, mineralov. Seveda to velja za biološko pridelavo, gensko spremenjeno sojo se za uživanje ne priporoča.

Odlična je, na primer fermentirana soja – Tempeh, saj deluje kot naravni antibiotik, ima pa tudi zelo pomemben vitamin B12, ki ga ljudem večkrat primanjkuje.

Pazljivi morate biti pri uporabi sojine moke, ki je mleta iz surovih zrn, ta namreč vsebujejo snovi, ki nam lahko zastrupijo kri, vendar to le, če se jih uporablja v večjih količinah.

Uporabo sojine moke svetujem na način, da jo mešate s kakšno drugo. Bolj zdrav način uporabe soje boste našli v izdelkih kot so tempeh, tofu, malo manj pa uporabo sojinega mleka in jogurtov, saj se vanje dodaja sladkor. Vedeti morate tudi, da pogosta uporaba jogurtov in sojinega mleka lahko vaš organizem zakisa. Škodljivi so bolj procesiran proizvodi, ki so iz sojinega izolata.

90 odstotkov gensko spremenjene soje na svetu se uporablja za krmo živali. Ta, gensko spremenjena soja, ki se uporablja v živalski industriji pa je dovoljena tudi pri nas. Zato mleko, jajca in meso niso neoporečna živila, saj so tudi pri nas živali povečini hranjene z gensko spremenjeno sojo (najcenejša krma), poleg tega pa imajo živalske beljakovine nešteto drugih dokazano negativnih vplivov na naše zdravje – Študija na Harvardu je na primer pokazala, da uživanje živalskih beljakovin in maščob povečuje raka na črevesju za 300 odstotkov, uživanje mleka in mlečnih izdelkov močno pospešuje razvoj raka na jajčnikih in prsih, (zaradi razgrajevanja laktoze v galaktozo), uživanje mesa zelo povečuje tveganje, da bo moški zbolel za rakom na prostati …

Večina takšne hrane vsebuje antibiotike in rastne hormone, ki nastajajo iz živalskih beljakovin in delujejo enako kot inzulin. Sproščanje več inzulina povečuje neustavljivo željo po sladkem. Enako je z rastnimi hormoni, le da občutimo tedaj, ko se ti znižajo, potrebo po živalskih beljakovinah, mleku, mesu, siru ali skuti …
Meso in mesne izdelke lahko zato včasih nadomestite tudi z biološko pridelano sojo.

Prav zaradi soje Japonci živijo dlje in imajo nižjo stopnjo raka kot Američani, azijske kulture namreč uživajo ogromno fermentirane soje, ki vsebuje veliko vitamina K2, ki pa je dejansko zelo priporočljiv. Vitamin K2 je bistvenega pomena za preprečevanje osteoporoze, bolezni srca in ožilja ter bolezni možganov kot je demenca in nas ščiti pred različnimi vrstami raka, vključno z rakom prostate, pljuč, rakom na jetrih in levkemijo. Vitamin K2 označujejo kot “pozabljeni vitamin”, saj so njegove koristi, pogosto spregledane. Ima bistveno vlogo pri strjevanju krvi, encim nattokinase-iz-natta je varnejši in močnejši od aspirina in raztaplja krvne strdke, je varen in se uporablja že več kot 20 let.

Izdelki iz fermentirane soje, ki jih lahko uvrstite na svoj jedilnik, so:
● Tempeh fermentirana soja s čvrsto strukturo.
● Miso, fermentirana sojina pasta s slano, masleno teksturo (običajno se uporablja v miso juhi, lahko pa ga dodate tudi razim jedem) Poznamo več vrst misa: shiromiso, najmanj fermetiran od vseh, je bel, po okusu sladkast in se odlično poda jedem iz cvetače, ali v raznih fižolovih juhah, hatcho miso, ki je precej slan, okus rahlo spominja na sir, je pa odličen dodatek rižotam....
● Natto, fermentirana soja z lepljivo teksturo in močnim, sirastim okusom – nattokinase
● Sojina omaka, ki je tradicionalno narejena s fermentacijo soje, soli in encimov, vendar bodite pozorni pri nakupu, saj je danes veliko sojinih omak narejenih s kemičnim postopkom.

Uživanje soje je torej lahko zelo zdravo, le preveriti morate, kako je soja pridelana in obdelana.

Če imate vprašanje o zdravem načinu prehranjevanja, ga lahko Petri Derenčini zastavite TUKAJ.
Morda te zanima tudi:

Dve tretjini oseb z demenco živi doma

V starostni skupini starejših od 65 let ima demenco že ...

Epilepsija – najpogostejša nevrološka motnja

Z epilepsijo po svetu živi 65 milijonov oseb. Epilepsij...

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kajenje povečuje tveganje za razvoj raka ter bolezni srca in ožilja

V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih, pri ...

Gripa: Če imate takšne znake, obiščite zdravnika

V zimskih mesecih je obolevnost za gripo večja. Ta je l...

Rak materničnega vratu: Bolezen, o kateri vemo dovolj

Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.