Brokoli, zelje in ohrovt
Med uživanjem brokolija, zelja in ohrovta prihaja do bakterijske presnove hrane, v črevesju nastajajo vodik, metan in ogljikov dioksid, kar pa povzroča vetrove, pline in napet trebuh.
Če tudi vam povzročajo napihnjenost in vetrove, jih jejte v manjših količinah in jih prej dobro pokuhajte.
Stročnice
Znano je, da fižol, grah, leča, bob in čičerika povzročajo napihnjenost. Čeprav so ta živila zelo zdrava, pa vsebujejo tudi sladkor in vlakna, ki so težko prebavljiva in upočasnjujejo delovanje črevesja.
Če imate radi stročnice, jih jejte v majhnih količinah in ne prepogosto.
PREBERITE TUDI: FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje Mlečni proizvodi Če imate težave, ko uživate mlečne proizvode, potem je morda težava v tem, da ste občutljivi na laktozo. Laktozna intoleranca pomeni, da vaš prebavni trakt ne vsebuje dovolj encimov, ki bi razgradili mlečne proizvode in zato imate vetrove, krče, ste napihnjeni.
Jabolka Čeprav so jabolka zelo zdravo živilo, pa lahko povzročijo tudi napihnjenost. Vsebujejo veliko vlaknin in fruktoze, ki pa je za nekatere težko prebavljiva. Če opazite, da imate težave nekaj ur po zaužitju jabolka, potem jih jejte v majhnih količinah, še najboljše pa je, če jih uživate kuhane.
Sol Tudi sol je lahko vzrok za napihnjenost, saj zadržuje vodo v telesu. Zaradi tega imate lahko občutek, da ste napihnjeni, morda vam celo otečejo udi. Da bi se temu ognili, jejte manj slano hrano in črtajte slane prigrizke.