Že pred našim štetjem so Egipčani povsem po naključju odkrili proces fermentacije, ugotovili so, da iz pozabljenega testa, pripravljenega za peko, nastaja zmes, ki se dviguje in razširja. Proces vrenja je spremenil testo. Mnogo let kasneje, šele leta 1957 pa je znanstvenik Louis Pasteur pojasnil procese vrenja pri kuhi, pivu …
Kvas je drobcena, enocelična gliva, ki se imenuje mikroorganizem, je jajčne oblike in meri šest do osem tisočink milimetra!
Kvas je vir vitaminov, ščiti organizem pred boleznimi, poskrbi za lepšo kožo in izboljšuje nohte ter lase. Je odličen vir vitamina B1, zato pomaga pri čiščenju kože. Ugodno deluje tudi na možhanske in živčne celice, ohranja njihovo vitalnost. Priporoča se ga pri revmi, pri sladkorni bolezni, anoreksiji, pri motnjah prebave.
Naredite si lahko tudi napitek za pomirjanje. Potrebujete žličko pivskega kvasa, žličko medu in skodelico vode. Vse skupaj dobro pomešajte in spijte.
Za energetski napitek pa potrebujete žličko kvasa, sok pomaranče, limone in grenivke ter kozarec vode. Vse skupaj zmešate in popijete.
Če imate nečisto, mastno, suho kožo, akne …, potem naredite masko. Zmešajte nekaj kvasa z nekaj kapljicami mleka, da dobite gosto zmes. To na nesite na obraz in pustite, da se strdi 15 minut. Občutek na obrazu bo sicer neprijeten, a, ko boste obraz umili s toplo vodo in krpo, boste takoj opazili razliko. masko lahko naredite enkrat tedensko.