Ustvarjajte skupaj z vnuki: Novoletni okraski

Babice in dedki, v prispevku boste našli polno idej, s katerimi lahko kvalitetno zapolnite čas, ki ga preživljate skupaj s svojimi vnuki. Naredite decembrski čas še bolj vesel in zanimiv!
Sani iz škatlice (foto: Barbara Špacapan)
Sani iz škatlice (foto: Barbara Špacapan)
Sani iz škatlice (foto: Barbara Špacapan) Za novoletne okraske potrebujemo papir in sponkač ter luknjač. (foto: B.Š.) Papir večkrat prepognemo in na sredini spnemo. (foto: B.Š.) Z luknjačem ga nekajkrat preluknjamo. (foto: B.Š.) Nastane novoletni okrasek! (foto: B.Š.) Decembrski možje (foto: Karmen Špacapan) Jelenček iz obrisa vnukove roke. (foto: B.Š.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ustvarjanje je eden izmed zelo zanimivih in koristnih družinskih hobijev. Otroci lahko skozi ustvarjanje zelo veliko pridobijo, saj se jim s tem krepi domišljija, ki je zelo pomembna za njihov razvoj. Poleg tega, da ob tem neizmerno uživajo, se lahko skozi ustvarjanje tudi kreativno izražajo in razvijejo občutek za nek dosežek. Ustvarjanje ima tudi izobraževalne vrednote, saj otroci dobijo občutek za matematiko skozi določanje in merjenje oblik in velikosti. Skozi ustvarjanje spoznavajo barve in oblike, se učijo uporabljati ravnilo ter vadijo risanje in barvanje. Otroci, ki radi ustvarjajo, imajo tudi boljšo koordinacijo med očmi in rokami ter imajo boljše motorične sposobnosti. Poleg vsega tega otroci, ki ustvarjajo, tudi hitreje mislijo ter posledično hitreje sprejemajo odločitve.

Spodbujanje radovednosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti od zgodnjega otroštva je ključno za polno in zadovoljno življenje v kasnejših letih. Zavedati se moramo, da imamo izjemen vpliv na razvoj otrokove ustvarjalnosti, še posebej na ohranjanje njihovega svežega pogleda na svet, ki jim bo v starejših letih pomagal ohranjati željo po učenju in spoznavanju novega, reševati težave in ohranjati voljo do življenja.

Danes otroci večinoma ustvarjajo v vrtcih, kjer potem njihovi izdelki ponosno visijo s stropa in sten vrtcev. Vedno več je tudi staršev, ki svoj prosti čas radi preživijo tako, da z otroki ustvarjajo. Vendar pa ustvarjanje ni rezervirano le za starše in vrtce, kaj pa babice in dedki?

Vnučki bodo zelo veseli, če bosta babica in dedek na mizo položila kolaž papir, škarje, lepilo, različne barvice in še kakšen drug pripomoček za ustvarjanje. Tudi narava nudi vse polno izdelkov in materialov. Skupaj izdelajte čestitko za prihajajoče praznike, okrasek za bližnji rojstni dan ali pa polepite list papirja z jesenskim listjem – vnučki bodo več kot navdušeni!

In ker smo pred prazniki, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj prisrčnih idej za ustvarjanje, s katerimi boste stopnjevali božično vzdušje. Novoletne čestitke bodo imele toliko večjo vrednost, če bodo pri njihovem izdelovanju sodelovali tudi otroci. Še več, uporabimo lahko celo ideje, ki nam bodo še dolga leta predstavljale spomin na otroka in njegovo starost. Tako lahko naredimo čestitko, kjer izrežemo odtis otrokove rokice in iz nje naredimo jelenčka. Uporabimo kolaž papir ter z nekoliko ostalimi dodatki (perlice, trakovi, oči) naredimo čudovit spomin.

Kaj pa za okrasitev? Enostavna ideja, ki bo pričarala decembrsko vzdušje v stanovanje, so fantastične snežinke, ki so res fantastične. A4 list papirja po dolgem zložimo v harmoniko (po dober centimeter) in na sredini spnemo s sponko. Obrežemo vogale, z luknjačem poljubno naredimo luknjice, nato pa razpremo (pri tem si pomagamo z lepilnim trakom), in dobimo prekrasno snežinko, ki jo lahko prilepimo na sukanec in obesimo s stropa.

Pa še dve ideji za lepšo mizo: iz škatlice izrežite obliko sani in skoznjo potisnite lizike v obliki zavitih palčk. Sanke nato napolnite s sladkimi bonbončki in smrekovo vejico. Iz toaletnih tulcev, kolaž papirja ter otroških nogavičk pa lahko naredite prikupen zborček, ki bo ob vsakem obisku vnučkov razveseljeval celotno družino.


Še več kreativnih idej za ustvarjanje boste našli na portalu Ustvarjajmo z otroki.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Velika noč: velikonočne ustvarjalne ideje za ustvarjanje z vnuki

Do praznovanja velike noči nas loči še teden dni, kar p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.