Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega mesa, ki mu dodamo jajca, drobtine, kruh, čebulo, česen in začimbe. Iz mase nato oblikujemo kroglice, ki jih nato pripravimo po različnih receptih. Najpogosteje jih pripravljamo v paradižnikovi omaki, ki jo lahko pripravimo iz svežih paradižnikov ali paradižnikove omake.
Mesne kroglice (Foto: Karmen Valant)
Mesne kroglice (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za mesne kroglice v paradižnikovi omaki

Za pripravo mesnih kroglic lahko uporabimo mleto govedino ali mešanico mletega mesa. Mesu dodamo jajce, drobtine, čebulo, česen in začimbe. V receptih običajno priporočajo mleto čebulo, a bodo čuftice odlične tudi, če bomo dodali drobno narezano čebulo.

1/2 kg mletega mesa (mleta govedina ali mešamo mleto meso)
1 jajce
1 drobno sesekljana čebula
2 strta stroka česna
1 žlica drobtin
sol in poper
1/2 žličke sladkorja
olivno olje
100 g parmezana
nekaj koščkov trdega sira ali mozzarela

Recept za paradižnikovo omako

paradižnik iz konzerve ali 3 sveži paradižniki
olivno olje
sol in poper, bazilika
1 drobno sesekljana čebula
2 strta česna

PREBRITE TUDI: Recepti: Juha iz kopriv in ocvrte koprive

Najprej pripravimo sestavine za paradižnikovo omako. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Če bomo uporabili svež paradižnik, ga potopimo v vročo vodo, olupimo in drobno narežemo.

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo svež paradižnik ali paradižnik iz pločevinke.

Premešamo, solimo, popramo in dodamo svežo ali posušeno baziliko. Omako pustimo počasi vreti 20 minut, v tem času pripravimo čuftice.

V večji posodo stresemo mleto meso, dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in razžvrkljano jajce. Premešamo, po okusu solimo in popramo. Če imamo pri roki belo vino, ga dodamo polovico kozarčka, drugače prilijemo malo vode. Dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo rahlo maso.

Z drobtinami ne pretiravajmo, da ne bodo čufte trde. Po želji lahko dodamo tudi tabasco ali malo čilija. Maso dobro premešamo in nato z mokrimi rokami oblikujemo mesne kroglice. 

V drugi ponvi segrejmo olivno olje in mesne kroglice popečemo z vseh strani. V pekač zlijemo paradižnikovo omako in vanjo položimo popečene mesne kroglice.

Na vsako kroglico položimo koščke sira in nato vse skupaj bogato posipamo z naribanim parmezanom, uporabimo lahko tudi kakšen drug nariban sir.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, čufte pečemo približno 20 minut, da se sir stopi in se po vrhu naredi skorjica.

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki postrežemo s pire krompirjem ali s svežim kruhom.

PREBERITE TUDI: Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ideje za kosilo Mesne kroglice Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.