Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si izberimo takšno jed, ki jo lahko pripravimo tudi en dan prej.
Za novo leto pripravite slastno pojedino. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Za novo leto pripravite slastno pojedino. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sočno svinjsko ribico z mareličnim nadevom, začinimo z limoninim sokom in timijanom in ponudimo z belo vinsko omako. Skorjo pečemo posebej v vrhnji polovici pečice, da se hrustljavo zapeče.

Sestavine za 6 oseb:

1,5 svinjske ribice
sončnično olje za mazanje

Marelični nadev:

30 g masla
1 drobno nasekljana čebula
90 g rjavih drobtin
90 g grobo sesekljanih posušenih marelic
1 žlica na drobno narezanega peteršilja
1 žlica limoninega soka
2 žlički drobno narezanega svežega timijana
1 stepeno jajce
sol in poper

Preberite tudi: Božična peka: Ingverjevi piškoti

Omaka:

1 žlica moke
150 ml piščančje juhe
150 ml suhega belega vina

Priprava svinjske ribice:

Najprej pripravimo marelični nadev. V majhni posodi razpustimo maslo, dodamo čebulo in jo počasi nekaj minut pražimo, da se zmehča, vendar ne porumeni.

Posodo odstavimo in primešamo drobtine, suhe marelice, peteršilj, limonin sok, timijan, jajce, sol in poper. Počakamo, da se nadev popolnoma shladi.

Nato pripravimo svinjsko ribico. S konico ostrega noža z dolgimi rezi razbrazdamo kožo v razdalji 1 cm. Kožo odrežemo od mesa, pomažemo z oljem, posolimo in popopramo in damo v pečico v poseben, majhen pekač.

Svinjsko ribico premažemo z nadevom in zvijemo. Kožo v posebnem pekaču položimo na vrhnji del pečice, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Meso položimo v drugi pekač, ga premažemo z oljem in začimbami. V sredino zabodemo termometer za meso in pečemo 2 uri, toliko časa, da se temperatura mesa dvigne nad 90 stopinj C. 

Po dveh urah damo  meso na desko, ga pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Če koža še ni hrustljavo zapečena, zvišamo temperaturo v pečici na 200 stopinj C in jo še nekaj časa pečemo. Medtem pripravimo omako. Pekač postavimo na štedilnik in z žlico odstranimo maščobo.

Pustimo samo malo maščobe, dodamo moko in med mešanjem kuhamo, da se razpusti vsa usedlina z dna posode. Prilijemo kokošjo  juho in belo vino, ter med mešanjem zavremo. Kuhamo 4 minute, nato omako začinimo in jo precedimo. Omako ponudimo poleg mesa.

Preberite tudi: Božična peka: Praznični sadni kruh

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo leto Silvestrska pojedina Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.