Predjedi delimo na tople božične predjedi in hladne božične predjedi, vse bolj pa so priljubljene hladne predjedi v kozarcu. Lahko pa goste presenetite in jim za predjed ponudite začinjene oreške!
Tatarski biftek
Sestavine za pripravo tatarskega biftka za 4 osebe:
400 gramov pljučne pečenke
4 rumenjaki
peteršilj, olje, kapre
olje, sol in poper
Pljučno pečenko zmeljemo ali narežemo izredno na drobno in ga damo v večjo skledo. Dodamo drobno sesekljan svež peteršilj in po okusu solino in popramo. Vse sestavine dobro premešamo in na krožniku oblikujemo 4 zrezke, lahko pa biftek postrežemo na enem krožniku.
V manjše zrezke naredimo manjše vdolbinice in vanje damo sveže rumenjake. Za dekoracijo dodamo še krhlje limone, sveže liste zelene solate in naredimo vzorčke z majonezo. Tatarski biftek postrežemo z majonezo, maslom, kislimi kumaricami in hrustljavo popečenimi kruhki.
PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice
Francoska solata
Recept za klasično francosko solato:
30 dag krompirja
10 dag korenčka
10 dag zelene
2 dl graha
15 dag kislih kumaric
majoneza
Krompir, korenček in zeleno narežemo na majhne kocke. V slan krop damo najprej narezan korenček in zeleno, ter nekaj časa kuhamo. Ko sta že skoraj mehka, dodamo še narezan krompir. kuhan in ohlajen grah, nasekljane kumarice in na kocke narezana trdo kuhana jajca.
Božični začinjeni oreški
Začinjeni oreški so slasten in hrustljav domač prigrizek. Uporabimo lahko začimbe, ki so navedene v receptu, ali pa jih nadomestimo s semeni kumine, sezama ali s semeni črne kumine.
Če želimo nekoliko bolj pikanten prigrizek, dodamo čilijeve kosmiče.
Priprava za 6 ali 8 oseb:
Pripravimo si 350 gramov mešanih, nesoljenih oreškov, par vejic svežega rožmarina, 35 gramov masla, dve žlici temnega sladkorja, 1/2 žličke kajenskega popra, 2 žlici sladke paprike in malo grobe morske soli.
Če imamo neoluščene oreščke, jih moramo pred pripravo oluščiti. Prav tako moramo osmukati rožmarinove iglice in jih na drobno sesekljati. Nato v veliki ponvi razpustimo maslo in rjavi sladkor. Pazimo, da nimamo premočnega ognja, saj se nam lahko sladkor prismodi.
Dodamo rožmarin, sladko papriko, grobo morsko sol in kajenski poper. Mešanico dobro premešamo in jo stresemo na oreške. Vse skupaj mešamo toliko časa, da so oreški enakomerno prevlečeni z začimbami. Pražimo na šibkem ognju in ves čas mešamo, toliko časa, da postanejo oreški zlato rjave barve in hrustljavi. Oreške nato stresemo na papir za peko in jih lepo razporedimo. Ponudimo ohlajene v lepih, dekorativnih skodelicah.
PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica
Božične mini pite z lososom
Za pripravo te predjedi, ki jo postrežemo toplo, bomo porabili nekaj več časa, a bodo zadovoljni obrazi naših gostov vse odtehtali.
Za pripravo 4 mini pit z lososom, potrebujemo naslednje sestavine:
300 gramov moke
1 žlička pecilnega praška
1 jajce
220 gramov hladnega masla
maslo in moka za modelčke, malo soli in žlica olja
300 gramov blitve
7 mladic čebulic
8 stebelc kopra
100 gramov kisle smetane
200 gramov sladke smetane
3 rumenjaki
1 žlica srednje pekoče dijonske gorčice
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
sveže zmlet poper
2 fileja dimljenega lososa
Moko, pecilni prašek, jajce, maslo v koščkih in žličko soli, zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo in zavijemo v folijo. Testo za eno uro postavimo na hladno. Medtem pripravimo modelčke za pite, premera 16 cm, jih namastimo in poprašimo z moko. Testo dobro pregnetemo in ga razdelimo na štiri dele. Vsak del testa posebej razvaljamo, na približno 1/2 cm debelo. Nato modelčke obložimo s testom, dno večkrat prebodemo z vilicami, naredimo pa tudi kakšen cm visok rob.
Blitvo očistimo, zavržemo steblo in liste narežemo na cm široke trakove. Blitvo 3 minute blanširamo v slanem kropu, nato jo odcedimo, na hitro ohladimo z mrzlo vodo in ožamemo.
Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke. Nato v ponvi segrejemo maslo in žlico olja, ter prepražimo čebulo. Dodamo ožeto blitvo, jo kratek čas dušimo in nato ponev odstavimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo še koper, ga osmukamo in na drobno nasekljamo. Zmešamo kislo smetano, sladko smetano, rumenjake, gorčico, limonin sok, koper in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu preliv še malo solimo.
PREBERITE TUDI: Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom
Dimljenega lososa narežemo na koščke in jih skupaj z blitvo porazdelimo po modelčkih, Čez prelijemo smetanov preliv in modelčke postavimo v ogreto pečico. Pečemo na srednjem vodilu približno 25 minut. Mini lososove pite vzamemo iz pečice in jih še tople postrežemo.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.