Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena tistih. Si sploh predstavljate lahko pripravo, ne težko kremo, ki se odlično strdi in na vrhu čokolado, ki se pri rezanju ne lomi?
Zagrebška kremšnita (Foto: Jožica Ostrožnik)
Zagrebška kremšnita (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebovali boste:
25 dkg listnatega testa
 
Sestavine za kremo:
  • 1 l mleka (3,5% maščobe)
  • 1/2 l vode
  • 35 dkg sladkorja
  • 20 dkg gustina (koruzni škrob)
  • 7 rumenjakov
  • 4 vanilijevi sladkorji
  • 3 dcl vode
  • 2 preliva za torte (svetli - brez barve)
  • + 7 beljakov - sneg
  • 1 žlička ruma
Sestavine za premaz:
  • 1 l prave alpske smetane za stepanje
  • 2 kremfiksa (trdilca) - neobvezno
 
Sestavine za preliv:
 
  • 15 dkg čokolade za kuhanje
  • 5 žlic olja
  • + pekač s snemljivim obodom 38 x 25 x 5 cm
 
Izdelava:
 
Pečico vklopite na 210 stopinj (brez ventilatorja), da se segreje.
Med tem časom razvaljajte listnato testo, ki naj bo malo večje kot je velikost pekača (ker se med peko skrči).
Položite ga na z vodo oplaknjen pekač.
Prepikajte ga z vilico, da se med peko ne bo mehurilo.
Pecite ga 10 do 12 minut.
Pečeno testo takoj obrežite na točno velikost pekača, v katerem boste naredili kremšnite.
 
Čas je za kremo:
Na štedilnik pristavite liter mleka, pol litra vode in 35 dkg sladkorja, premešajte in zavrite.
Med tem stepite rumenjake in vanilijev sladkor v penasto zmes.
Dodajte 3 dcl vode, v kateri ste raztopili 2 preliva za torte in na kratko premiksajte.
Na koncu dodajte še gustin, ponovno premiksajte, da ne bo grudic.
Te sestavine vlijte v vroče mleko.
Temperaturo znižajte na majhno do zmerno in skuhajte kremo, vmes neprestano mešajte z mikserjem in pazite da se ne prime dna. Grudic ne sme biti!! Kuhanje traja cca 10 minut. Ogenj ugasnite!!
V vročo maso ročno vmešajte čvrsto stepene beljake.
Kremo vlijte na pečeno listnato testo (v pekaču) in dajte hladit.
Stepite sladko smetano, na polovici stepanja ji dodajte kremfiks.
Na ohlajeno in strjeno kremo razmažite stepeno smetano, pri tem površino res enakomerno poravnajte!!
Nad paro stopite na kocke nalomljeno čokolado in 5 žlic olja (najboljša za to je steklena posoda).
Stopljeno čokolado malce ohladite, še vedno pa mora biti obliv takšen, da se bo sam lepo razlezel pri vlivanju na smetano, pekač le nekoliko nagnite v smer kjer želite obliv.
Glazura je kot steklo in reže se lepo.
 
Dobili boste:
15 zagrebških rezin, če jih boste rezali 7 x 7 cm
ali
24 zagrebških rezin, če jih boste rezali 6 x 6 cm
 
Iskreno povedano, meni manjka malo okusa, zato se sami odločite, ščepec kakšne skrivne sestavine boste dodali.
Jaz smetane nisem sladkala, sem pa že stepeni dodala 1/2 čajne žličke ruma.
Kdor želi še tanjši obliv in je vešč oblivanja, zadostuje že 10 dkg čokolade in 5 žlic olja.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

recept zagrebška kremšnita Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.