Sezona bučk je tu: jejte jih, zdrave so

Priljubljena poletna zelenjava bo kmalu na razpolago vsem. Bučke, velike in majhne, raznih oblik, naj bodo pogosto na vašem krožniku. Preberite, kako zdrave so.
Bučke so nizkokalorične in zelo zdrave. (foto: pexels.com)
Bučke so nizkokalorične in zelo zdrave. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Buče, bučke so izredno zdravilne. Užiten je olupek, plod, cvet, tudi semena. Poznamo več vrst, barv in oblik, vsem pa je skupno to, da so okusne, lahke, hitro se jih lahko pripravi in vsebujejo mnogo do rega.
Skodelica narezane bučke vsebuje le okrog 20 kalorij, kar je skoraj dvakrat manj od večine ostale zelenjave.

Bučke si lahko pripravite na mnogo načinov. Lahko jih popečete na oljčnem olju ali maslu, dodate ščepec soli, poper in sesekljan česen. Lahko uživate presne, jih naribate v solato (odlične so mlade bučke), lahko jih pečete v pečici ali na žaru, dodate krompirju, iz njih lahko pripravite okusno juho (na olju popražite čebulo, dodate na kocke narezane bučke in krompir, zalijete z vodo, skuhate do mehkega, solite in zmešate v kremno juho s paličnim mešalnikom).
Uporabite domišljijo in si jih pripravite čim večkrat.

Zdravilne lastnosti bučk
Bučke pomagajo uravnavati krvni talk in ščitijo pred boleznijo srca in ožilja. Preprečujejo tudi, da bi se žile mašile, znižujejo raven nevarnega holesterola.

Vsebujejo magnezij, ta znižuje previsok krvni tlak, vitamina C in A, ki preprečujeta razvoj ateroskleroze, vlaknine, ki jih vsebujejo bučke, prav tako pomagajo zniževati nevaren holesterol in urejajo prebavo, čistijo črevesje in ga krepijo, pomagajo, da se strupi hitreje odpravijo iz telesa.

Bučke vsebujejo tudi kalij, kalcij, folate in beta karoten. Priporoča se jim tudi vsem, ki imajo težave z astmo, revmo. Pomagajo obnavljati celice, pospešujejo metabolizem, krepijo možgane in ohranjajo vitalnost.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.