Glikemični indeks živil: Uravnajte raven sladkorja v krvi

Da neprestana borba s svojim želodcem ne pripelje nikamor, ste verjetno že sami ugotovili. Iz lastnih izkušenj vem, kako se počutite. V prispevku je rešitev kako boste »ukrotili« neprestano lakoto.
Z zdravo prehrano si lahko izboljšate počutje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Z zdravo prehrano si lahko izboljšate počutje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
• Vsa živila, ki imajo glikemični indeks nad 51 povečujejo telesno težo
Sem sodi bel kruh, bel riž, riževi narastki, pokovka, koruzni kosmiči, rozine, marmelada s sladkorjem, bele testenine, riževi vaflji, banane, pizza, energijske pijače in ves krompir.

• Živila, ki imajo glikemični indeks med 35 in 50 preprečujejo povečanje teže, vendar ob njih tudi shujšati ne morete
Sem sodi rjavi riž, neobdelan basmati riž, polnozrnate testenine, beli špageti kuhani al dente, polnozrnati kruh, kivi, grozdje, praženi oreščki

• Živila z zelo nizkim glikemičnim indeksom pod 35 zmanjšujejo težo
Sem sodijo zelenjava kot je zelje, cvetača, brokoli, bučke, jajčevci, špinača; sadje: breskve, češnje; gozdni sadeži kot so borovnice, žita, stročnice in oreščki

Preglednica živil po glikemičnem indeksu -vir: Montignacova GI-dieta

Visok GI je nad 60 (prepovedana hrana):
115 - koruzni sirup
110 - pivo
100 - glukozni sirup
100 - modificiran škrob
100 - pšenični in rižev sirup
95 - krompir – ocvrt
95 - krompir (pečen v pečici)
95 - krompirjeva moka – škrob
95 - riževa moka
95 - francoski kruh
90 - instant krompirjev pire
90 - kruh brez glutena
90 - ocvrt krompir
90 - riž z glutenom
85 - bela pšenična moka tip 450
85 - bombeta za hamburger
85 - corn flakes (koruzni kosmiči)
85 - pečen krompir
85 - rižev narastek
85 - riževo mleko
85 - bela pšenična moka
85 - repa – kuhana
85 - krompir iz mikrovalovne pečice
85 - korenje – kuhano
85 - koruzni kosmiči
85 - koruzni škrob
85 - koruzni žganci
85 - pokovka
85 - riževa torta/puding
85 - rižev krispy
85 - riževi keksi/vaflji
85 - sendvič iz belega kruha
85 - stebelna zelenjava (kuhana)
80 - bob - kuhan
80 - pire krompir
80 - vanilijevi vaflji
75 - buča - jedilna
75 - graham krekerji
75 - lazanja iz bele moke
75 - krof
75 - lubenica
75 - slani keksi
75 - smoki
75 - vafelj s sladkorjem
75 - zrnat čips
70 - Bageta
70 - bel sladkor
70 - beli kruh
70 - čokolade s sladkorjem
70 - drobtine
70 - francoska štruca
70 - francoski rogljički
70 - gazirane pijače – cola pijače
70 - njoki
70 - koleraba - kuhana
70 - koruzna moka
70 - koruzni narastek
70 - krompir kuhan brez olupka
70 - krompirjev čips
70 - melasa
70 - prepečenec
70 - proso
70 - polenta
70 - ravioli
70 - rižev kruh
70 - riževo mleko s sladkorjem
70 - rižota iz belega riža
70 - rjavi sladkor
70 - rogljiček
70 - suhi dateljni
70 - takos
70 - testenine iz pšenice
70 - toast
70 - žganci
68 - čokoladica Mars, Sneakers
67 - praženi lešniki
65 - ananas – kompot – iz pločevinke
65 - dateljni
65 - grozdni sok
65 - gobova juha
65 - čokoladni kruh
65 - instant ovseni kosmiči
65 - javorjev sirup
65 - koruza
65 - krompir – kuhan, neolupljen
65 - kruh iz neprečiščene moke
65 - kosmiči - musli s sladkorjem ali medom
65 - kostanjeva moka
65 - kuskus
65 - marmelada z dodanim sladkorjem
65 - marmelada iz kutine
65 - rdeča pesa (kuhana)
65 - ržen kruh (30 % rži)
65 - rozine
60 - banana, dobro zrela
60 - borovničeva torta
60 - čokolada v prahu s sladkorjem
60 - dolgozrnati riž
60 - grozdni sok
60 - ješprenj
60 - lazanja
60 - majoneza – industrijska
60 - marelice (konzerva s sirupom)
60 - marmelada s sladkorjem
60 - med
60 - melone
60 - kostanj
60 - otrobi
60 - pizza
60 - pšenični zdrob – gres
60 - ravioli
60 - sirova pica
60 – sladoled (vanilijev s kornetom)
 
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2 3 4

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.