KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V njem sta se poleg jabolk znašla tudi buča in korenje.
Odličen jesenski zavitek (foto: OblizniPrste.si)
Odličen jesenski zavitek (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Štrudelj res ni moja prva izbira, ko se odločam za peko sladic, a so me pravkar nabrana domača jabolka napeljala na misel o peki jabolčnega zavitka. Ker je narava v tem času tako radodarna s pridelki, v kotu kuhinje pa so čepeli še zadnja letošnja bučka in nekaj korenčkov, sem dobila navdih za malo drugačen jabolčni zavitek – nastal je odličen jesenski štrudelj.

Sestavine za jesenski štrudelj:
500 g listnatega testa
180 g jabolk
450 g bučk
250 g korenja
sladkor in cimet po okusu
2 žlici kisle smetane ali smetane za kuhanje
2 žlici masla

Postopek za jesenski štrudelj:
Za jesenski štrudelj najprej pripravimo nadev. Zanj olupimo, operemo, narežemo in naribamo jabolka, bučke in korenje. Lahko si pomagamo z multipraktikom ali pa uporabimo ribežen. Količino sestavin lahko prilagodimo svojemu okusu ali ponudbi svojega vrta.

Vse premešamo in sladkamo po okusu. Po želji dodamo tudi cimet. Uporabila sem 2 noževi konici cimeta in 5 žlic sladkorja.

Dodamo še smetano za kuhanje ali kislo smetano in vse dobro premešamo.

Pripravimo pekač: na dno položimo kos papirja za peko. Na pult razgrnemo kuhinjsko krpo in nanjo položimo listnato testo. Na prvo plast testa damo približno dve zvrhani žlici nadeva in ga razporedimo po celotni površini. To bomo najlažje storili z vilico.

Rob ob krajši stranici zapognemo, nato pa po dolžini zvijemo nadevano testo v zavitek. Položimo ga na pekač.

Ko na tak način porabimo ves nadev in vse zavitke zložimo na pekač, jih po vrhu premažemo s stopljenim maslom. Tega damo v kozico in na štedilniku na nizki temperaturi mešamo, dokler se ne stopi. Potem ga s pomočjo kuhinjskega čopiča nanesemo na zavitek, da se lepo zasveti.

Jesenski zavitek pečemo približno 40 minut pri 150 °C oziroma dokler ni lepo zlatorjavo zapečen.

Rahlo ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in čimprej postrežemo, okusen pa je tudi hladen.

Zavitek bo še bolj okusen, če bomo testo pripravili sami.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Skutin zavitek

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja recept za slasten sk...

Iz Jožičine kuhinje: Zdrobove kroglice

Zdrobove kroglice so lahko drugačno, hitro in okusno ko...

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.