Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – njena sveža aroma in okus se podata tako k paradižniku kot testeninam, zelenjavnim juham in domačim namazom. A čeprav jo pogosto gojimo kar na kuhinjski polici ali na okenski polici balkona, hitro opazimo, da se zna obnašati precej občutljivo. Listi ovenijo, stebla se povesijo, rastlina izgubi svojo prožnost.
Ovenela bazilika še ni izgubljena – z malo potrpežljivosti in prave nege si pogosto opomore in znova zadiši. (Vir: Freepik)
Ovenela bazilika še ni izgubljena – z malo potrpežljivosti in prave nege si pogosto opomore in znova zadiši. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Dobra novica je, da ovenela bazilika še ni izgubljena. Z nekaj skrbnimi koraki jo lahko oživite – in morda bo še lepša kot prej.

Preverite, ali gre res za uvelo baziliko

Najprej je pomembno, da ločite med ovenelostjo in gnitjem. Če so listi le mlahavi in brez napetosti, vendar še zeleni, gre najverjetneje za pomanjkanje vode ali svetlobe. Če pa so listi rjavi, steblo postaja črno ali je spodaj kašasto, je bazilika morda že odmrla – v tem primeru jo bo težje rešiti.

Preberite tudi: Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Prvi korak: temeljito zalivanje

Bazilika ne mara suhe zemlje. Če opazite, da je prst suha tudi v globini, postavite lonček v skledo z vodo in pustite, da rastlina nekaj časa vsrka vodo skozi drenažne luknje od spodaj. Po približno 15 minutah rastlino vzemite iz vode in pustite, da odvečna vlaga odteče.

Ta način zalivanja je pogosto učinkovitejši od zalivanja od zgoraj, saj spodbudi korenine, da poiščejo vlago.

Drug korak: presaditev, če je potrebno

Baziliko, kupljeno v trgovini, pogosto sadijo v premajhne lončke z revno zemljo. Če opazite, da korenine štrlijo ven ali da se rastlina suši kljub zalivanju, jo nežno presadite v večji lonček z novo, zračno zemljo za zelišča.

Poskrbite, da bo na dnu lonca dobra drenaža – lahko dodate plast kamenčkov ali glinoporja, da se voda ne bo zadrževala pri koreninah.

Preberite tudi: Kraljevsko zelišče, ki uravnava krvni sladkor, znižuje holesterol, skrbi za mentalno zdravje...

Tretji korak: postavite jo na pravo mesto

Bazilika potrebuje veliko svetlobe, vendar ne neposrednega opoldanskega sonca, ki lahko poškoduje liste. Najraje ima jutranjo ali pozno popoldansko svetlobo. Če jo gojite na kuhinjskem pultu, naj bo blizu okna. V poletni vročini jo lahko postavite tudi na balkon, vendar v senco.

Četrti korak: nežno obrezovanje

Oveneli listi in rumeneči vršički ne bodo več oživeli. Z ostrimi škarjami odstranite vse, kar je suho ali rumeno. S tem boste rastlini pomagali, da usmeri energijo v nove, zdrave poganjke.

Če želite spodbuditi razraščanje, odrežite tudi vrhove – tako bo bazilika začela rasti bolj košato.

Peta korak: nežna nega, brez pretiravanja

Bazilika pogosto uveni zaradi pretirane skrbi. Ne zalivajte je vsak dan, ampak vedno preverite zemljo – če je vlažna, počakajte. Ne dodajajte takoj gnojil, saj lahko to oslabi korenine. Raje ji dajte čas, da si opomore.

In če vse drugo odpove?

Včasih bazilika preprosto ne preživi. V tem primeru lahko odrežete nekaj zdravih poganjkov in jih postavite v kozarec z vodo. Čez nekaj dni bodo pognali korenine in lahko jih znova posadite v svežo zemljo. Tako boste iz ene rastline ustvarili novo – in ji dali drugo priložnost.

Povzeto po Gardenbetty.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

bazilika vrtnarjenje zelišča lončica
Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.