Ste se že kdaj lotili priprave jabolčne marmelade? Če ste prikimali, potem veste, da je postopek enostaven, marmelada pa zelo okusna, poleg tega pa ima dolg rok uporabe.
Uporabite jo lahko kot namaz za na kruh, odlična je v palačinkah, tudi v raznih pecivih, sadnih kupah … Jabolčna marmelada pa je lahko tudi zelo domiselno darilo. Vsak se jo bo razveselil.
Enostavna jabolčna marmelada
Zanjo poste potrebovali kilogram olupljenih in očiščenih jabolk. Potrebovali boste tudi 450 do 500g sladkorja, pol žličke cimeta v prahu, sok ene do dveh limon.
Jabolka lahko narežete na majhne koščke, v tem primeru boste proti koncu uporabili palični mešalnik in jabolka spasirali, da boste dobili gladko marmelado. Lahko pa jabolka naribate in na koncu boste dobili jabolčni jam, kar pomeni, da bo marmelada vsebovala tudi nekaj koščkov jabolk. Izberite način, ki vam najbolj ustreza.
Ko jabolka narežete na koščke ali naribate, jih polijete s sokom limone ter premešate. Tako boste preprečili, da bi bila jabolka temno rjava.
Nato daste jabolka v lonec in na štedilnik. Kuhate in dodajate sladkor. Želirnega sladkorja ne potrebujete, saj jabolka vsebujejo pektin in bo marmelada dovolj gosta.
Mešate in počasi kuhate dobro uro. Pri kraju kuhanja dodate še cimet, dobro premešate, nato pa marmelado, če ste kuhali jabolka, narezana na koščke, še dobro spasirate s paličnim mešalnikom.
Marmelado nato še vročo prelijete v čiste kozarce s pokrovom. Dobro zaprete, zavijete v debelo brisačo ali odejo in pustite, da se počasi ohlaja.
Nato jo zložite na police v temen in primerno hladen prostor, kjer bo počakala na zimske dni!