Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med prazniki ali za obiske. Malček sladko, bogato puhasto testo. Poln okus jim da maslen cimetov nadev. V ustih se kar topijo. Piko na i, pa jim da preliv. Vonj cimeta se med peko omamno razširi po kuhinji.
Cimetove rolice (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Cimetove rolice (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za testo:
1/2 kg gladke bele moke
1 vrečka suhega kvasa (7gr)
(zamenjava za suhi kvas je 1/2 kocke svežega kvasa)
2,7 dcl mlačnega mleka
2 žlici sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 čajna žlička ruma
2 rumenjaka
7 dkg stopljenega masla (ravno toliko, da ga še lahko stopite)
1/2 čajne žličke soli

Nadev:
10 dkg zmehčanega masla
10 dkg sladkorja
1 vanilijev sladkor
1,5 dkg mletega cimeta
Preliv :
10 dkg kremnega sira
1 do 2 žlici mletega sladkorja
2 žlici mleka
1/2 žličke vanilijeve paste

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Izdelava:
V posodo damo moko, ki jo ob robu solimo. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo 1 dcl mlačnega mleka, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, kvas in premešamo z malo moke ter pustimo vzhajati 10 minut. Med tem časom v preostalo mleko razžvrkljamo rumenjaka in vlijemo k vzhajanemu kvasu, prav tako dolijemo rum.
Testo zamesimo tako, da ga privzdigujemo (klopfamo). Šele na sredini zamesitve prilijemo maslo in stepamo naprej v fino gladko in mehko testo. Vzhajamo 45 do 60 minut v nekoliko naoljeni posodi, ki jo pokrijemo. Vzhajano testo nato razvaljamo na debelino cca 1/2 cm, v pravokotnik 48 cm x 35 cm.

Celo površino enakomerno premažemo z zmehčanim maslom, nanj posipamo mešanico sladkorja, cimeta in vanilijevega sladkorja ( le s težo valjarja čisto malo povaljamo, da se sladkor in cimet sprimeta z maslom) in bolj na tesno zvijemo (pričnemo zvijati pri daljši stranici) v rolado. V rolado z nožem na rahlo zaznamujemo 3 cm široke rolice, ki jih nato razrežemo s sukancem. Polagamo jih navpično v namaščen tortni model (premera 26 cm). Pokrite vzhajamo 45 minut.

Pečemo v že segreti pečici, brez ventilatorja, pri 175 stopinjah / 27 do 30 minut. Med peko pripravimo preliv : mascarpone in sladkor v prahu najprej umešamo ročno, dodamo 2 žlici mleka in vanilijevo pasto ter na kratko premiksamo z električnim mešalnikom. S polovico preliva takoj premažemo še vroče cimetove rolice, jih pokrijemo in pustimo 5 minut, da se fino zmehčajo. Ko se nekoliko ohladijo, jih premažemo s preostankom preliva. Najboljše so še nekoliko tople.

Po tem receptu boste dobili 16 rolic. Če jih boste pekli v štirioglatem pekaču (32 x 24 cm), pa priporočam, da jih razrežete na 4 cm in jih boste dobili 12. Če je dovolj prostora v pekaču, potem pri zlaganju vanj pustite med rolicami vsaj malo prostora, ker gre za kvašeno testo.

PREBERITE TUDIRecepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

NAMIG
Tisti, ki ne marate cimeta, ga nadomestite z 10 dkg vanilijevega, limoninega ali rumovega sladkorja, pri tem pa morate navadni sladkor tudi izločiti iz recepta.


Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Cimetove rolice Recept Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.