Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med prazniki ali za obiske. Malček sladko, bogato puhasto testo. Poln okus jim da maslen cimetov nadev. V ustih se kar topijo. Piko na i, pa jim da preliv. Vonj cimeta se med peko omamno razširi po kuhinji.
Cimetove rolice (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Cimetove rolice (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za testo:
1/2 kg gladke bele moke
1 vrečka suhega kvasa (7gr)
(zamenjava za suhi kvas je 1/2 kocke svežega kvasa)
2,7 dcl mlačnega mleka
2 žlici sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 čajna žlička ruma
2 rumenjaka
7 dkg stopljenega masla (ravno toliko, da ga še lahko stopite)
1/2 čajne žličke soli

Nadev:
10 dkg zmehčanega masla
10 dkg sladkorja
1 vanilijev sladkor
1,5 dkg mletega cimeta
Preliv :
10 dkg kremnega sira
1 do 2 žlici mletega sladkorja
2 žlici mleka
1/2 žličke vanilijeve paste

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Izdelava:
V posodo damo moko, ki jo ob robu solimo. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo 1 dcl mlačnega mleka, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, kvas in premešamo z malo moke ter pustimo vzhajati 10 minut. Med tem časom v preostalo mleko razžvrkljamo rumenjaka in vlijemo k vzhajanemu kvasu, prav tako dolijemo rum.
Testo zamesimo tako, da ga privzdigujemo (klopfamo). Šele na sredini zamesitve prilijemo maslo in stepamo naprej v fino gladko in mehko testo. Vzhajamo 45 do 60 minut v nekoliko naoljeni posodi, ki jo pokrijemo. Vzhajano testo nato razvaljamo na debelino cca 1/2 cm, v pravokotnik 48 cm x 35 cm.

Celo površino enakomerno premažemo z zmehčanim maslom, nanj posipamo mešanico sladkorja, cimeta in vanilijevega sladkorja ( le s težo valjarja čisto malo povaljamo, da se sladkor in cimet sprimeta z maslom) in bolj na tesno zvijemo (pričnemo zvijati pri daljši stranici) v rolado. V rolado z nožem na rahlo zaznamujemo 3 cm široke rolice, ki jih nato razrežemo s sukancem. Polagamo jih navpično v namaščen tortni model (premera 26 cm). Pokrite vzhajamo 45 minut.

Pečemo v že segreti pečici, brez ventilatorja, pri 175 stopinjah / 27 do 30 minut. Med peko pripravimo preliv : mascarpone in sladkor v prahu najprej umešamo ročno, dodamo 2 žlici mleka in vanilijevo pasto ter na kratko premiksamo z električnim mešalnikom. S polovico preliva takoj premažemo še vroče cimetove rolice, jih pokrijemo in pustimo 5 minut, da se fino zmehčajo. Ko se nekoliko ohladijo, jih premažemo s preostankom preliva. Najboljše so še nekoliko tople.

Po tem receptu boste dobili 16 rolic. Če jih boste pekli v štirioglatem pekaču (32 x 24 cm), pa priporočam, da jih razrežete na 4 cm in jih boste dobili 12. Če je dovolj prostora v pekaču, potem pri zlaganju vanj pustite med rolicami vsaj malo prostora, ker gre za kvašeno testo.

PREBERITE TUDIRecepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

NAMIG
Tisti, ki ne marate cimeta, ga nadomestite z 10 dkg vanilijevega, limoninega ali rumovega sladkorja, pri tem pa morate navadni sladkor tudi izločiti iz recepta.


Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Cimetove rolice Recept Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je jedilnik za enostavno in okusno kosilo

Jedilnik za kosilo! Dobra enostavna kosila lahko pripra...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.