Sestavine za testo:
1/2 kg gladke bele moke
1 vrečka suhega kvasa (7gr)
(zamenjava za suhi kvas je 1/2 kocke svežega kvasa)
2,7 dcl mlačnega mleka
2 žlici sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 čajna žlička ruma
2 rumenjaka
7 dkg stopljenega masla (ravno toliko, da ga še lahko stopite)
1/2 čajne žličke soli
Nadev:
10 dkg zmehčanega masla
10 dkg sladkorja
1 vanilijev sladkor
1,5 dkg mletega cimeta
Preliv :
10 dkg kremnega sira
1 do 2 žlici mletega sladkorja
2 žlici mleka
1/2 žličke vanilijeve paste
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta
Izdelava:
V posodo damo moko, ki jo ob robu solimo. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo 1 dcl mlačnega mleka, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, kvas in premešamo z malo moke ter pustimo vzhajati 10 minut. Med tem časom v preostalo mleko razžvrkljamo rumenjaka in vlijemo k vzhajanemu kvasu, prav tako dolijemo rum.
Testo zamesimo tako, da ga privzdigujemo (klopfamo). Šele na sredini zamesitve prilijemo maslo in stepamo naprej v fino gladko in mehko testo. Vzhajamo 45 do 60 minut v nekoliko naoljeni posodi, ki jo pokrijemo. Vzhajano testo nato razvaljamo na debelino cca 1/2 cm, v pravokotnik 48 cm x 35 cm.
Celo površino enakomerno premažemo z zmehčanim maslom, nanj posipamo mešanico sladkorja, cimeta in vanilijevega sladkorja ( le s težo valjarja čisto malo povaljamo, da se sladkor in cimet sprimeta z maslom) in bolj na tesno zvijemo (pričnemo zvijati pri daljši stranici) v rolado. V rolado z nožem na rahlo zaznamujemo 3 cm široke rolice, ki jih nato razrežemo s sukancem. Polagamo jih navpično v namaščen tortni model (premera 26 cm). Pokrite vzhajamo 45 minut.
Pečemo v že segreti pečici, brez ventilatorja, pri 175 stopinjah / 27 do 30 minut. Med peko pripravimo preliv : mascarpone in sladkor v prahu najprej umešamo ročno, dodamo 2 žlici mleka in vanilijevo pasto ter na kratko premiksamo z električnim mešalnikom. S polovico preliva takoj premažemo še vroče cimetove rolice, jih pokrijemo in pustimo 5 minut, da se fino zmehčajo. Ko se nekoliko ohladijo, jih premažemo s preostankom preliva. Najboljše so še nekoliko tople.
Po tem receptu boste dobili 16 rolic. Če jih boste pekli v štirioglatem pekaču (32 x 24 cm), pa priporočam, da jih razrežete na 4 cm in jih boste dobili 12. Če je dovolj prostora v pekaču, potem pri zlaganju vanj pustite med rolicami vsaj malo prostora, ker gre za kvašeno testo.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
NAMIG
Tisti, ki ne marate cimeta, ga nadomestite z 10 dkg vanilijevega, limoninega ali rumovega sladkorja, pri tem pa morate navadni sladkor tudi izločiti iz recepta.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.