Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Božične praznike. Za te okusne piškote poznamo res veliko receptov, večina je prilagojena modernim smernicam, jaz pa sem za danes poiskala star, preverjen recept.
Medenjaki (Foto: Karmen Valant)
Medenjaki (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1/2 kg moke
1 žlička jedilne sode
8 dag masla ali margarine
20 dag sladkorja v prahu
sesekljana limonina lupinica
15 dag medu
2 jajci
2 žlici kisle smetane

Sladki led za okrasitev medenjakov:

1/2 beljaka
sok 1/2 limone
20 dag sladkorja v prahu

PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice

V moko zamešamo jedilno sodo, jo stresemo na desko in naredimo na sredini jamico. V jamico dodamo zmehčano maslo ali margarino, tekoči med in vse ostale sestavine za testo. Na hitro zgnetemo testo in ga razvaljamo 1/2 cm debelo.

Iz razvaljanega testa izrežemo poljubne oblike, jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in piškote svetlo zapečemo. Medenjake pečemo približno 12 do 15 minut, pazimo, da jih ne prepečemo, saj bodo potem ostali trdi.

Piškote ohladimo in jih šele nato premažemo z limoninim ledom, medenjake lahko tudi okrasimo s poljubnimi prazničnimi motivi. Vse sestavine za limonin led zmešamo, da dobi premaz ledeno belo barvo. 

Ko so vsi medenjaki premazani in okrašeni, jih na kratko pogrejemo v pečici, ki jo ogrejemo na 100 stopinj C. 

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Medenjaki Božična peka Božič Recepti
Morda te zanima tudi:

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Recept: Grška enolončnica s svinjskim mesom

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrst...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.