Iz Jožičine kuhinje: Kisanje repe v kozarcih

Ste vedeli, da lahko pripravite odlično kislo repo na zelo preprost način? Okisate jo lahko kar v kozarcih in si pripravite odlično domačo kislo repo. Preberite recept!
Repo lahko kisate tudi v kozarcih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Repo lahko kisate tudi v kozarcih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priprava je sila preprosta, predvsem pa gre za doma pripravljeno ozimnico.

Hranilna vrednost skisane repe je večja kot pri surovi repi.

Varovalno deluje na človeški imunski sistem.

Pri pripravi moramo paziti na higieno rok, pribora in embalaže.

Izberemo tradicionalno preizkušene sorte, zelo lepo se kisata kranjska okrogla in kranjska podolgovata repa.

Pomembno je, da proces fermentacije - kisanja poteka v temi in ob najustreznejši temperaturi 18 stopinj.

Za kisanje so potrebne mlečnokislinske bakterije, ki brez kisika spreminjajo sladkorje v mlečno kislino.

Rdečkasto in sivkasto obarvanje je posledica prisotnosti kisika, če se v proces vmešajo kvasovke, gre fermentacija v napačno smer, kar se pozna pri barvi, okusu in strukturi.

Drugi pogoj je dovolj visok delež sladkorja v živilu (vsaj 4 %). Primeren delež ima samo zdrava in optimalno zrela repa.

Pri teh navodilih se bo skisana repa dolgo obdržala, če jo bomo shranili pri temperaturi 10 stopinj.

Če premalo solimo, je repa mehka, takšna je lahko tudi, če je temperatura kisanja prenizka. Preveč slana je žilasta in zelo trda.

Prednost kisanja v kozarcih je, da je ni potrebno umivati.

In še nasvet: najbolje jo je pripravljati na dan za cvet (setveni koledar), najboljša aroma, vabljiva barva, okus kot mora biti in dobra obstojnost.

Pa poglejmo postopek priprave:

Sestavine: repa, sol (2 % na 1 kg naribane repe), torej na 1 kg solite z 2 dkg soli, par zrn celega popra (ni pa nujno, tu gre bolj za dekoracijo v kozarcu), čisti kozarci s pokrovčki.

Repo očistimo, olupimo in naribamo na debelejše rezance.

V večji skledi jo solimo po plasteh in dobro z rokami premešamo, pokrijemo in pustimo 2 uri, da spusti tekočino (repnica).

Po tem času je zelo na tesno nadevamo (nabašemo, potlačimo, to je zelo pomembno!!!) v kozarce, na vrh damo obtežilno mrežico in dolijemo do vrha repnico (repa ne sme biti brez te tekočine).

Kozarce sproti postavimo v globok pekač in le delno pokrijemo (ne smemo še pritrditi, ker bo pri fermentaciji tekočina iztekala, to je povsem normalen pojav).

Vse kozarce pokrijemo s temno - črno vrečko ali tkanino in jih tako pustimo 3 dni, v primerno toplem prostoru, pri temperaturi 18 stopinj.

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Po tem času, če je potrebno, dolijemo 1 ali 2 žlici vode na kozarec in ga tesno privijemo ter kozarce spravimo v shrambo.

Možno je, da bo še kakšen kozarec spustil nekaj malega tekočine, sproti kontrolirajte in takšno repo porabite naprej.

Čez en teden boste že lahko uživali ob tako imenovani sladki repi.Prav kisla pa vam bo na voljo po 3 do 4 tednih.

PRIPIS: za boljšo predstavo vam povem, da sem danes naribala 7 kg repe, dodala 14 dkg soli, po koncu polnitve sem dobila 8 kozarcev po 720 ml, ostalo pa mi je 8 dcl repnice.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zlato zapečeni sonček

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava umetnina - hrustljavi...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Iz Jožičine kuhinje: Mlečni kruh

V prispevku boste našli recept za odličen in zelo mehak...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčni zavitek iz skutnega testa

Fenomenalno testo z okusom, idealna in hitra priprava!

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

KUHALNICA: Pečene hruške s kardamomom

Zelo dolgo časa sem si želela poizkusiti pečene hruške,...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Odličen nasvet: Specite kostanj kar v pečici!

Ta recept vam bo zagotovo zelo všeč, saj lahko v domači...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Iz Jožičine kuhinje: Kokosova potica

Če imate radi kokos, vas bo zagotovo navdušil tudi ta r...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.