Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v slanici. Tako pripravljen stročji fižol lahko porabite tudi v zimskem času, npr. za različne solate, boranjo, fižolovo prikuho, kot prilogo itn.
Stročji fižol v slanici iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Stročji fižol v slanici iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 8 kozarcev po 720 ml rabite:

3 kg stročjega fižola (sorta Bergold, ali Maslenec)
4.5 l vode
sol (boste dodali po lastnem okusu)
par zrn celega popra (ni pa nujno)
1 dcl kisa za vlaganje 9 % (najboljši je Talisov aromatiziran)

Fižolu očistim repke in ga razrežem poljubno. Dobro ga operem in mu privoščim še prho pod pipo (saj je vendar vročina). Vodo zavrem in solim ter ji dodam par zrn celega popra. V savno stresem otrebljeni fižol in ga skuham tako, da ni ne premehak in ne pretrd. Ko je dovolj kuhan, prilijem 1/2 dcl kisa za vlaganje, premešam. Polnim vročega v kozarce, zalijem z vročo vodo, v kateri se je kuhal. Na vrh vsakega kozarca po kapljicah prilijem še kis (porabim preostalo 1/2 dcl). Zaprem s pokrovčki takoj vroče.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Kozarce za par minut obrnem narobe, da izpodrine zrak.
Nato jih obrnem pravilno, pokrijem z odejo in pustim čez noč.

PRIPIS: prazne kozarce si pred polnjenjem za 10 minut postavim v ogreto pečico na 80 stopinj, ko jih rabim, jih sproti jemljem iz nje.
Na delo, da ne boste pozimi razmišljali, kaj v lonec dati!

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Stročji fižol v slanici Recept
Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.