Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima tudi šunka ali meso poseben pomen. Vsaka jed, ki jo nesemo k blagoslovu ali žegnu, ima svoj pomen. Potica predstavlja Kristusovo krono, rdeči pirhi predstavljajo kaplje krvi in Jezusove rane, hren je simbol za žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ.
	Vsaka jed, ki jo nesemo k blagoslovu ali žegnu, ima svoj pomen. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA!
Vsaka jed, ki jo nesemo k blagoslovu ali žegnu, ima svoj pomen. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Šunka v testu
Šunka v testu je tradicionalna Velikonočna jed. Za pripravo si moramo vzeti malo več časa, vendar bomo nagrajeni z resnično kulinarično dobroto.

Recept za šunko v testu:

1 kg prekajene šunke v kosu
60 g gorčice
400 g moke
20 g svežega kvasa
3 žlice mleka
1 žlička sladkorja
1/2 žličke soli
3 dcl mleka
1 jajce

PREBERITE TUDI: Naredite sami: Preprost trik za čudovite pisane pirhe
 
Za pripravo šunke v testu jo najprej skuhamo. Šunko operemo v topli vodi in jo damo kuhat v krop. Pokrijemo in pustimo počasi vreti toliko ur, kolikor tehta. Če je voda preslana, jo odlijemo in nalijemo svežo vročo vodo. Ko je šunka kuhana, jo ohladimo v vodi, v kateri smo jo kuhali. Medtem ko se šunka kuha, pripravimo testo.

Pripravimo kvasec, moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Ob strani posujemo sol, v jamico vlijemo kvasec, ga pomešamo z malo moke in počakamo deset minut, da vzhaja. Stopimo maslo z mlekom, ohladimo in zmes dodamo moki. Zamesimo testo, ki mora biti gladko in voljno. Testo oblikujemo v kroglo in ga damo vzhajat.

Po približno eni uri testo dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na 2 cm debelo.

Na sredino testa položimo ohlajeno šunko, jo premažemo z gorčico in jo iz vseh strani ovijemo s testom. Robove stisnemo skupaj, da se testo med peko ne bi odprlo. Preden damo šunko v testu v pečico, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, na vrhu pa naredimo luknjo, iz katere bo lahko med peko uhajala para.

Šunko v testu pečemo pri 180 stopinjah C približno 1 uro, da se testo lepo zapeče v zlato rjavo barvo. 

PREBERITE TUDI: Nasveti za barvanje in pravilno shranjevanje pirhov

Žolca
Za Veliko noč v mnogih krajih po Sloveniji pripravijo tudi žolco, ki se pogosto pripravlja tudi ob kolinah. Danes lahko žolco ali tlačenko kupimo že pripravljeno.

Recept za žolco:

6 svinjskih parkeljcev
1/4 kg svinjske kože
3/4 kg svinjskega mesa
2 l vode
1/8 l kisa
korenček
svež peteršilj
zelena
1/2 čebule
sol
lovorov list
timijan

Svinjske parkeljce presekamo na pol in jih kuhamo s svinjsko kožo, mesom, kisom, korenjem, peteršiljem, zeleno, čebulo in vsemi začimbami. Ko je meso mehko, ga poberemo iz juhe in ga izluščimo s kosti.

Meso zrežemo na majhne koščke, kuhano svinjsko kožo pa razrežemo na rezance, ter jih položimo v posodo, ki jo prej oplaknemo z mrzlo vodo.

Čez narezano meso in kožo prelijemo ohlajeno juho, s katere prej poberemo mast. Posodo postavimo v hladen prostor ali v hladilnik, da se sestavine strdijo v žolco.

PREBERITE TUDI: Najlepši 'ombre' pirhi

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Velika noč Šunka Velikonočni pirhi Mesne velikonočne jedi Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.