Iz Jožičine kuhinje: Velikonočni mlečni kruh z rozinami

V prispevku boste našli recept za pripravo prazničnega kruha.
Velikonočni mlečni kruh (foto: Jožica Ostrožnik)
Velikonočni mlečni kruh (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

80 dkg mehke moke TIP 400 ali 500
4 dkg svežega kvasa
5 dcl mlačnega mleka
2 - 6 dkg sladkorja
10 dkg maščobe
1,5 dkg soli
4 cela jajca
+ 1 stepeno jajce za premaz

Mesitev, izdelava in vzhajanje / 110 minut
Peka / 50 - 60 minut / 200 - 170 stopinj
Količina / 1 kos
Zahtevnost / težko

Če vas po praznikih pogosto mučijo vetrovi in napihnjenost, letos pravočasno poskrbite za svoje dobro počutje. Kliknite tukaj.

Priprava:

Indirektni postopek mesitve - kratki kvasni nastavek.
Polovico moke presejte v večjo skledo, dodajte kvas, sladkor in mlačno mleko. Naredite kvasni nastavek.
Vzhaja naj tako dolgo, da naraste za enkrat.

Nato dodajte preostalo moko in vse ostale sestavine ter zmešajte v gladko testo. Pustite ga počivati 20 minut.

Še enkrat ga rahlo premešajte in odvzamite toliko koščkov testa, kolikor jih boste uporabili za pletenje okrasja.

Koščke pookroglajte in posvaljkajte ter pustite vzhajati še 10 minut.

Preberite tudi: Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Še enkrat premešajte ostalo testo in ga z zaključkom navzdol položite v namaščen pekač. Malo sploščite (vendar le v primeru, če boste delali okraske za na vrh).

Iz svaljkov naredite primerno dolge pramene, jih spletite v kito ali več kit. Kruh v pekaču namažite s stepenim jajcem ter dodajte kite ter druge okraske (ptički, zajčki itd...). Dodajte pobarvana jajca.

Velikonočni kruh pustite vzhajati tako kot druge kruhe, pred peko pa ga še enkrat premažite s stepenim jajcem (to je v primeru, če daste nanj okrasje).

Velikonočna velika pletenica se izdela tako kot druge že opisane pletenice (dodajte samo pobarvana jajca)

Začetna temperatura naj bo 200 stopinj, po 15 minutah pa temperaturo znižajte na 170 stopinj in pecite še 45 minut.

NASVET: Če se vam izdelek prehitro barva, ga pokrijte z alu folijo.

Jaz sem danes delala kar okrogli kruh z rozinami brez okrasja (15 dkg rozin sem prelila s 1/2 dcl ruma in vse skupaj čisto malo segrela, ohladila in počakala, da so se rozine napile ruma). Kvasu sem dodala še 1 žlico sladkorja več. Pri maščobi sem uporabila 1/2 masla in 1/2 olja.

Vzhajano testo sem raztegnila in potrosila s pripravljenimi rozinami in previdno obdelala v hlebec (rozine ne smejo gledati iz testa, ker se pri peki zažgejo).

Lahko naredite (zvijete) tudi štruco. Ko ga premažem s stepenim jajcem, dodam jajcu malo olja, da pride skorjica mehka.

Se sprašujete zakaj vam nisem pokazala celega hlebca, ja v pečici se je šopiril in je počil, pa je moral pod nož, vam povem, operacije ni preživel.

Kruh je lahek, ima fino zapečeno mehko skorjico in je zelo dobrega okusa.

Ta bo pri nas za veliko noč, namesto potice.

Pekovski biser Franci Planinc je podaril krasen recept za tale praznični kruh.

Preberite tudi: Najlepši 'ombre' pirhi

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Končno recept za palačinke, ki ne redi!

Imate radi palačinke, pa se jim odpovedujete, ker redij...

KUHALNICA: Slastna jabolčna pita

Veseli december je tu in s tem tudi čas, da svojim gost...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.