Iz Jožičine kuhinje: Velikonočni mlečni kruh z rozinami

V prispevku boste našli recept za pripravo prazničnega kruha.
Velikonočni mlečni kruh (foto: Jožica Ostrožnik)
Velikonočni mlečni kruh (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

80 dkg mehke moke TIP 400 ali 500
4 dkg svežega kvasa
5 dcl mlačnega mleka
2 - 6 dkg sladkorja
10 dkg maščobe
1,5 dkg soli
4 cela jajca
+ 1 stepeno jajce za premaz

Mesitev, izdelava in vzhajanje / 110 minut
Peka / 50 - 60 minut / 200 - 170 stopinj
Količina / 1 kos
Zahtevnost / težko

Priprava:

Indirektni postopek mesitve - kratki kvasni nastavek.
Polovico moke presejte v večjo skledo, dodajte kvas, sladkor in mlačno mleko. Naredite kvasni nastavek.
Vzhaja naj tako dolgo, da naraste za enkrat.

Nato dodajte preostalo moko in vse ostale sestavine ter zmešajte v gladko testo. Pustite ga počivati 20 minut.

Še enkrat ga rahlo premešajte in odvzamite toliko koščkov testa, kolikor jih boste uporabili za pletenje okrasja.

Koščke pookroglajte in posvaljkajte ter pustite vzhajati še 10 minut.

Še enkrat premešajte ostalo testo in ga z zaključkom navzdol položite v namaščen pekač. Malo sploščite (vendar le v primeru, če boste delali okraske za na vrh).

Iz svaljkov naredite primerno dolge pramene, jih spletite v kito ali več kit. Kruh v pekaču namažite s stepenim jajcem ter dodajte kite ter druge okraske (ptički, zajčki itd...). Dodajte pobarvana jajca.

Velikonočni kruh pustite vzhajati tako kot druge kruhe, pred peko pa ga še enkrat premažite s stepenim jajcem (to je v primeru, če daste nanj okrasje).

Velikonočna velika pletenica se izdela tako kot druge že opisane pletenice (dodajte samo pobarvana jajca)

Začetna temperatura naj bo 200 stopinj, po 15 minutah pa temperaturo znižajte na 170 stopinj in pecite še 45 minut.

NASVET: Če se vam izdelek prehitro barva, ga pokrijte z alu folijo.

Jaz sem danes delala kar okrogli kruh z rozinami brez okrasja (15 dkg rozin sem prelila s 1/2 dcl ruma in vse skupaj čisto malo segrela, ohladila in počakala, da so se rozine napile ruma). Kvasu sem dodala še 1 žlico sladkorja več. Pri maščobi sem uporabila 1/2 masla in 1/2 olja.

Vzhajano testo sem raztegnila in potrosila s pripravljenimi rozinami in previdno obdelala v hlebec (rozine ne smejo gledati iz testa, ker se pri peki zažgejo).

Lahko naredite (zvijete) tudi štruco. Ko ga premažem s stepenim jajcem, dodam jajcu malo olja, da pride skorjica mehka.

Se sprašujete zakaj vam nisem pokazala celega hlebca, ja v pečici se je šopiril in je počil, pa je moral pod nož, vam povem, operacije ni preživel.

Kruh je lahek, ima fino zapečeno mehko skorjico in je zelo dobrega okusa.

Ta bo pri nas za veliko noč, namesto potice.

Pekovski biser Franci Planinc je podaril krasen recept za tale praznični kruh.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

RECEPT BRALKE: Gobov golaž

Ste že nabrali kaj gob? Iz njih lahko pripravite okusen...

Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikov kečap

Imate tudi vi polno skledo domačega paradižnika? Iz nje...

Iz Jožičine kuhinje: Osvežilna testeninska solata

Solata je primerna za vse, ki imajo radi testenine in z...

RECEPT BRALKE: Polnjene paprike malce drugače

Imate radi polnjene paprike? Preberite recept, ki nam g...

Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikova omaka

Imate tudi vi svežega paradižnika v izobilju? Iz njega ...

Iz Jožičine kuhinje: Mešana solata

Iz Jožičine kuhinje prihaja odličen recept za mešano so...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.