Kuščarjeva juha
Pri nas kurja juhica, v Hong Kongu pa kuščarjeva juhica. Kuščarjeva juha v tej deželi velja za ljudski pripravek proti lajšanju prehlada in gripe. Juho pripravijo iz posušenih kuščarjev. Vendar pa priprava ni tako enostavno in jo lahko pripravi smo zdravnik, ki je specializiran za kitajsko zeliščno medicino.
Obkladek iz loja
Obkladek iz loja je pripravek, ki izvira iz mešanice evropskih in afriških tradicij. Imenujejo ga kar „teksaško zdravilo“. Pomagalo naj bi pri težavah s pljuči, ki so posledica prehlada ali virusnega obolenja. Obkladek je narejen iz ovčjega ali govejega loja z dodanimi zelišči. Loj se zavije v primerno tkanino, se ga segreje in položi na prsni koš. Ta obkladek naj bi pomagal spraviti sluz iz pljuč. Uporabljali ga naj bi tudi za zdravljenje kožnih bolezni.
Kogel Mogel
Kogel Mogel je poseben topel napitek, ki izvira iz Rusije in Ukrajine. Pripravijo ga iz mešanice jajčnega rumenjaka in čajne žličke medu ali sladkorja. Mešanica se nato doda k mleku, ki je predhodno segret na žlici masla.
Ai Ye
Na Kitajskem pa sežigajo posušene liste pelina Ai Ye (Artemisia argyi). Verjamejo, da le ta v zrak sprošča snovi, ki delujejo antiseptično in uničujejo viruse v zraku ter preprečujejo njihovo širjenje. Tudi sicer se listi Ai Ye v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo v različne zdravilne namene. Pelinu pripisujejo tudi antibakterijske lastnosti.
Vložene slive Umeboshi
Umeboshi ali vložene slive (tako sadež poimenujemo pri nas) uporabljajo na Japonskem. Gre za poseben japonski sadež z izjemno močnim in ostrim okusom. Tudi ta sadež naj bi že vrsto let uporabljali v tradicionalni kitajski medicini, na Japonskem pa naj bi bil pomemben del prehrane in učinkovito sredstvo za lajšanje prehladnih obolenj, viroz in gripe. Sadež naj bi imel močne antibakterijske učinke.
Vroč kakav (iz najmanj 70% kakava)
V nekaterih delih sveta naj bi za lajšanje prehlada pili tudi kakav, in sicer napitek pripravljen iz najmanj 70% čistega kakava. Le-ta naj bi pomagal predvsem pri izkašljevanju.
Pretlačena repa
V Iranu naj bi ljudje preganjali prehlad s pretlačeno repo. Repo naj bi preprosto skuhali in pretlačili. Pomagala naj bi izločiti sluz in umiriti kašelj. Repa sicer vsebuje veliko vitamina C, pa tudi vitamin A in B.
Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.
VIR: https://www.healthline.com/
PREBERITE TUDI: To pa so živila proti prehladu, ki so dostopna pri nas...