Zdravilnost češnje
Češnja že od davnine velja v ljudski medicini za sadež, ki osvežuje notranje organe. Ugodno vpliva na celotni prebavni sistem, še posebej pa na črevesno floro in črevesje. Zdravilno delovanje češenj uporabljamo pri zaprtju, saj pospešuje izločanje, ter pri razstrupljanju črevesja.
Češnja pa pomaga tudi pri oslabelih jetrih in težavah z žolčem. Na naraven način nadomešča različne minerale, kar je pomembno za organizem še zlasti pri obolenjih, ki so nastala zaradi pomanjkanja le teh.
Iz češenj lahko pripravite sokove in sirupe, ki spodbujajo izkašljevanje in blažijo kašelj. Zdravilne kure s češnjami uspešno odpravljajo utrujenost, črevesne parazite, pomirjajo organizem in živce.
Češnjevi peclji zdravijo vnetja in kamne v sečnih poteh. Smola češnjevega debla raztopljena v vinu, zdravi kronični kašelj.
Obiranje in shranjevanje
Plodove obirate, ko so popolnoma zreli in jih uporabite takoj. Svežih češenj ne morete shranjevati dolgo, lahko pa jih zamrznete.
Zdravilni so tudi peclji. Ti se ločujejo od zrelih češenj, uporabite jih lahko takoj, ali pa jih posušite. Sušite jih na soncu ali v senci, shranjujete v papirnatih vrečkah na suhem prostoru.
PREBERITE TUDI: Gospodinjski nasvet: Kako pravilno zamrzniti češnje? + RECEPT Koščice zrelih češenj posušite v senci, suhe spravite v papirnate vrečke in shranite. Če potrebujete jedrca, jih vzamete iz njih takrat, ko jih boste uporabili.
Smolo iz drevesa jemljete med vegetacijo ali ob koncu poletja in jeseni. Če je potrebno, jo lahko uporabite takoj, če pa jo boste shranili, jo shranite v steklen kozarec in postavite v shrambo.
Zdravilna češnjeva kura Zdravilna kura iz češenj traja dva dneva. V tem času lahko jeste le češnje in sicer kilo do dve dnevno. Če je lakota prehuda, lahko pojeste nekaj prepečenca. Pijete vodo in zeliščne čaje.
S to kuro razstrupite črevesje in organizem, čistite kri, uničujete razne črevesne zajedalce, izboljšujete prebavo.
Bistri češnjev sok Potrebujete pet kilogramov češenj in en kilogram sladkorja.
Češnje operete, jim odstranite peclje in koščice, stresete v posodo in posujete s sladkorjem. Pustite stati dve do štiri ure. V sokovniku nato izcedite sok. Tega na hitro prekuhate in vlijete v steklenice in zaprete. Če nimate sokovnika, lahko češnje pretlačite skozi gazo.
Recepti za zdravljenje s češnjami Proti mešičkom pod očmi: skuhate čaj iz češnjevih pecljev, prepojite z njim gazo in jo položite na mešičke. Obloge obdržite čez noč.
Proti bolezni ledvic in sečnih organov: Pest češnjevih pecljev kuhate dve minuti v litru vrele vode. Pustite nekaj časa stati, nato precedite in pijete po požirkih čez dan.
Proti impotenci: Del zdrobljenih jedrc iz češnjevih koščic date v štiri dele vinjaka in pustite stati odkrito 15 dni. Tekočino nato precedite in pijete trikrat dnevno po jedi, razredčeno v kozarcu vode.
Proti telesni in duševni izčrpanosti: Trikrat na dan pojeste po 300 gramov sladkih češenj.
Proti potrtosti: Trikrat na dan pojeste po 250 gramov svežih kislih češenj.
Za nego obraza in vratu: Stlačite zrele bele ali rumenkaste češnje brez koščic in pecljev in naredite gosto kašo. Zmes nanesete na obraz in vrat in pustite delovati 20 minut. Nato umijete z mlačno vodo.
Proti kamnom in pesku v sečnem mehurju: V možnarju stolčete jedrca iz koščic divje češnje. Dve žlički tega prahu date v 100 gramov 70 odstotnega alkohola, steklenico dobro zaprete in pustite stati deset dni. Na dan jemljete po šest do sedet kapljic pripravka, raztopljenega v nekaj vode.
PREBERITE TUDI: Tako lahko hitro razkoščičite češnje brez posebnih pripomočkov Proti zastaranemu kašlju: Smolo iz lubja češnjevega debla raztopite v vročem vinu in pijete po požirkih večkrat dnevno.
Proti garjam in prhljaju: Smolo češnjevega debla raztopite v kisu in si z raztopino večkrat namažete obolele dele na lasišču.
Proti revmi: Najmanj osem dni zaporedoma pijete svež češnjev sok, trikrat dnevno po en kozarec.
Proti vnetju vrhnjih dihalnih poti: Dokler traja vnetje, pijete vsak dan sok iz svežih češenj, oslajen z medom.
Vir: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo (Bogomir Mihajlović), Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb (Ivan Lesinger)