Znižajte holesterol brez zdravil

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 12.11.2024
LDL holesterol lahko znižate že z nekaj preprostimi spremembami življenjskega stila in se tako izognete zdravilom s številnimi neželenimi učinki. Preberite, kako!
	Bolj intenzivnih barv kot je zelenjava, bolj koristna je za zdravje. (Foto: Freepik.com)
Bolj intenzivnih barv kot je zelenjava, bolj koristna je za zdravje. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Po smernicah, ki veljajo v zdravstveno najbolj razvitih državah, je prva izbira zdravljenja povišanega holesterola sprememba življenjskega stila, ki zajema korenito spremembo prehrane in redno telesno aktivnost.
 
Za mnoge sta ti dve drastični spremembi naenkrat preveč in če ste med njimi, vam svetujemo, da začnete s prehrano.
 
Številne študije so namreč pokazale, da sprememba v prehrani zmanjša celokupni in LDL holesterol, medtem ko telesna aktivnost sama po sebi nima vpliva. Dejstvo pa je, da aerobna vadba okrepi učinke zdrave prehrane na zmanjšanje lipidov.
 
Katera je prava dieta?
 
Ljudje, ki so sodelovali v študijah o vplivu prehrane na znižanje holesterola v krvi, so bili podvrženi različnim dietam - od mediteranske do diete z nizkimi vrednostmi maščob.
 
Za najbolj učinkovito se je izkazala tista, ki omejuje vnos hitre prehrane in predelanih živil. »Dieta, ki vodi v znižanje holesterola, ni nujno omejujoča,« pojasnjuje dr. Kathy McManus, direktorica oddelka za nutricistiko iz Brigham and Women’s Hospital. »Dovolj je že, če se poslovimo od hitre prehrane in slanih/sladkih prigrizkov ter jih nadomestimo z zdravimi živili.«
 
 
Črtajte transmaščobe iz jedilnika
 
»Prva stvar, ki jo svetujem bolnikom, je, da naredijo seznam živil, ki jih redno uživajo, in črtajo tiste, ki vsebujejo transmaščobe,« svetuje dr. Kathy McManus.
 
Transmaščobe so maščobe, ki se nahajajo naravno v hrani v precej nizkih količinah in pri delovanju človeškega telesa niso potrebne. Čeprav je pritisk javnosti in stroke za umik transmaščob iz živil močan, jih še vedno najdemo v številnih prehranskih izdelkih: piškotih, rastlinski smetani, različnih prigrizkih, pecivu in žitnih ploščicah.
 
Če torej na embalaži piše, da živilo vsebuje delno hidrogenirane maščobe, se mu preprosto izognite.
 
Uživajte več zdravih maščob
 
Nenasičene maščobe znižujejo holesterol LDL. Vsebuje jih večina rastlinskih olj, med katerimi je za zdravje najbolj koristno oljčno. Dobri viri so tudi ribe (predvsem losos, tuna, skuša, postrv, slanik) , semena in oreščki ter avokado in soja.
 
Uživajte v barvah
 
Sadje in zelenjava sta prava zakladnica snovi, ki znižujejo holesterol, vključno z vlakninami z za oko privlačnimi rastlinskimi pigmenti ter steroli in stanoli.
 
Izbor zelenjave, po kateri lahko posežemo, je velik, možnosti kombiniranja pa skoraj neskončne. Holesterol znižuje zeleno-listnata zelenjava, buče, korenje, paradižnik, jagode, slive, borovnice…
 
Načeloma velja, da bolj intenzivnih barv kot je zelenjava, bolj koristna je za zdravje.
 
 
Rafinirano ni dobro
 
Cela zrna so še en dober vir vlaknin. Namesto rafinirane moke in belega riža posezite po polnozrnati moki in rjavem rižu. Tudi staromodna ovsena kaša je dobra izbira.
 
In nikar ne zamenjajte maščob s sladkorjem. »To je ena od največjih prehranskih napak, kar jih lahko naredite,« opozarja dr. Kathy Mc Manus.
 
Proizvajalci živil namreč maščobe (na primer v solatnih prelivih in omakah) nadomestijo s sladkorjem, da intenzivirajo okus. Če na embalaži piše, da živilo vsebuje sladkor ali koruzni sirup, se mu po možnosti izognite.
 
Ne pretiravajte s kalorijami
 
Vse maščobe, slabe ali dobre, imajo devet kalorij na gram. V čajni žlički maščob je tako blizu sto kalorij.
 
Zato velja, ko »preklapljate« na prehrano, ki varuje srce in ožilje, občasno popaziti tudi na to.
 
 
Harvard Medical School
Journal of Nutrition
Cholesterol and Heart Disease Journal

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Boste zares shujšali, če preskočite večerjo?

Ali je res, da hitreje shujšate, če preskočite večerjo?...

Živila, ki jih lahko jeste zvečer, saj ne redijo!

Nekatera živila lahko jeste tudi zvečer, saj ne redijo ...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako speči kruh brez kvasa?

Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kva...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Nasveti: Kako okrepiti srce

Srčno-žilne bolezni so pri starejših najpogostejši vzro...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.