Babičini piškoti - najokusnejši in najenostavnejši recept

Najboljši piškoti so največkrat tisti, ki so narejeni po enostavnem in preverjenem receptu. Takšnega, ki vam bo zagotovo uspel, boste našli v prispevku!
Uporabite domišljijo in specite najboljše piškote! (foto: freepik.com)
Uporabite domišljijo in specite najboljše piškote! (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mnogokrat se izkaže, da je najbolj enostaven in preverjeni recept še najboljši. Manj, ko kompliciramo, bolje je. Tak recept se zares ne more ponesrečiti in ni nobene bojazni, da bi sestavine vrgli stran. Osnovni recept za piškote je še vedno najboljši. Testo je hitro pripravljeno, priprava tega ni zahtevna. S pomočjo domišljije pa lahko iz preprostega recepta nastanejo prave umetnine. In kaj je lahko še lepšega, kot v teh predprazničnih dneh razveseliti vnuke s povabilom, naj pridejo pomagat peči piškote!

Za testo boste potrebovali 600 gramov moke (najboljša je ostra moka, lahko jo tudi mešate), zavitek pecilnega praška, 250 gramov sladkorja v prahu, zavitek vanilin sladkorja, 350 gramov masla, štiri rumenjake in deciliter kisle smetane ali mleka, ščepec ali dva naribane limonine lupine.
 
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Najprej zmešajte moko, sladkor v prahu, pecilni prašek in vanilin. Nato v zmes dodajte zmehčano in na manjše kose narezano maslo. Dodajte še rumenjake, kislo smetano ali mleko in ščepec ali dva naribane limonine lupine. Naredite testo, ne sme se prijemati prstov, položite ga v skledo, pokrijte s prtičkom in postavite na hladno, lahko v hladilnik, za približno pol ure.

V tem času pokličite vnuke, če jih še niste! Mali delavci morajo biti pripravljeni za peko. Ogrejte pečico na 220 stopinj Celzija.

Testo nato jemljite po kosih iz hladilnika. Razvaljajte ga na pomokani površini čim bolj na tanko. Če imate radi debelejše piškote, pa razvaljajte bolj na debelo.

Uporabite modelčke za piškote, polagajte jih na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem in pecite v ogreti pečici, da lepo porumenijo. To traja približno šest do osem minut. A imejte jih pod nadzorom ves čas. Ko je pečica dobro ogreta, so lahko piškoti tudi prej pečeni. Odvisno je tudi od tega, kako debele delate.

Pečene stresite na pult, da se ohladijo in ko je peka zaključena, se najboljše delo šele začenja!

Piškote lahko namažete z marmelado, uporabite lahko domačo ali kupljeno, tudi okus marmelade je popolnoma vaša oziroma vnukova izbira. Ko je en piškot namazan z marmelado, tega pokrijete z drugim. Za še lepši izgled je lahko vrhnji piškot z luknjo na sredini, na koncu pa še potresen s sladkorjem v prahu. Takšne piškote imenujemo linški piškoti in so tako okusni, da bodo izginili s krožnika v hipu! Če pa jih boste napekli dovolj, da jih boste lahko tudi shranili, jih naložite v kovinsko škatlo s pokrovom. Tako bodo dolgo časa sveži.

Lahko pa jih namažete s čokoladno kremo ali namazom. Teh imate v trgovini na izbiro dovolj, najljubšega pa vam bo najbrž znal pokazati vaš vnuk. Tudi takšni gredo vnukom zelo v slast. No, pa tudi kak dedek se nad njimi najbrž ne bo pritoževal.
 
PREBERITE TUDI: Super recept za tiramisu v lončku

Piškote lahko pustite tudi enojne, lahko jih le naredite v različnih oblikah in potresete s sladkorjem v prahu. Lahko pa jih pomočite v stopljeno čokolado.

Stopljeno čokolado boste najhitreje naredili tako, da stopite nad paro nalomljeno čokolado za peko, dodate pa ji tudi eno tretjino masla. Dobro premešate, ko je zmes gladka, vanjo potopite piškote in polagate na peki papir, da se čokolada strdi. Lahko pa naredite še bolj okusne: najprej jih pomočite v stopljeno čokolado, nato pa v kokosovo moko, v mlete orehe ali lešnike ali mandlje. In šele nato odložite na peki papir, da se strdijo.

Idej je več kot dovolj. Uporabite domišljijo, naj pri izdelavi sodelujejo vnuki, naj povedo svoje predloge.
 

Tako bodo piškoti zares pripravljeni z ljubeznijo in to se bo čutilo tudi, ko jih boste poskusili. Takšni piškoti ne smejo v tem mesecu manjkati na vaši mizi, so pa lahko tudi odlična ideja za darilo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.