Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo govejo juho. Kuharica pa razkriva še par drobnih skrivnosti, s katerimi bo juha zares slastna.
Goveja juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Goveja juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kvalitetno goveje meso mora biti rožnato rdeče barve.
Stara govedina je temnejša in je mastna le na površini, maščoba (loj) je rumenkaste barve.

Prednji kosi so okusnejši in dajo tudi boljšo govejo juho (pleče da kvalitetno juho in okusno meso), še posebej dobro govejo juho pa da namizni del ali križ.

Če je le možno, kupimo domače meso pri kmetu, ki ga poznamo in mu zaupamo.

Na 1 kg mesa damo 10 - 15 dkg zelenjave in začimbe. Kuhat ga damo v hladno vodo, če želimo okusnejšo juho, v vročo pa le takrat, ko želimo okusnejše meso, da mesne beljakovine hitro zakrknejo.

Preberite tudi: KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šele ko zavre, jo solimo. Če hočete imeti posebno čisto govejo juho, posnamite pene, ko juha zavre, a zavedajte se, da ste s tem odstranili tudi okus. Sedaj ji dodamo zelenjavo - korenje rumeno in rdeče, luštrek, petršiljevo korenino, prerezano in na plošči popečeno čebulo z lupino, kakšno zrno česna, zrna celega popra, muškatni orešček, v sezoni še paradižnik, košček paprike, sržen zelja, malo cvetače, košček kolerabe. Petršilj in zeleno (zeleni del) dodamo juhi proti koncu kuhanja. Del zelenjave se lahko prepraži in se tako doda juhi. Če mesa nimate dovolj, lahko proti koncu kuhanja dodate jušno kocko.

Juha se kuha na nizki temperaturi in počasi, da se komaj opazi vrenje, pokrita da ne uide moč. Čas kuhanja je odvisen od starosti mesa, kvalitetna govedina je kuhana v 1,5 ure, starejša naj vre 2 uri.
Kuhano juho odstavimo in počakamo, da se umiri. Nato jo precedimo na gosto cedilo. Zelenjavo iz juhe serviramo zraven kuhane govedine, korenček zrežemo na kocke in ga vrnemo v juho.

Ko pripravljamo meso za postrežbo, ga vzamemo iz juhe, ga narežemo, položimo v posodo, prilijemo juho in pustimo pokritega na toplem.

Preberite tudi: Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Dobra goveja juha mora biti čista, aromatična, svetlo čajne barve, mastna pa sme biti le toliko, da na njej plava le tu in tam kakšna kroglica maščobe. Goveja juha se mora servirati vroča. Okus ni odvisen samo od mesa, ampak tudi od dodane zelenjave in ostalih dodatkov. Vse se mora povezati v harmonično celoto, nič ne sme prevladovati.

Za posebne priložnosti kuhamo v juhi tudi kakšen del perutnine, to je še posebej okusna in močna juha.

V juho lahko zakuhate domače rezance, zdrobove žličnike, vlivance, ribano kašo, riž, jajčne štrukeljce in ostale zakuhe, jo postrežete s palačinkami, zlatimi kroglicami...

Postrezite z nastriženim drobnjakom.

In še droben, a pomemben nasvet, juho lahko zbistrite, če ji dodate beljak ali kocko surovega krompirja.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.