Kaj se lahko zgodi, če pijete kavo na prazen želodec?

Večina ljudi vsako jutro najprej poseže po skodelici kave, šele nato zaužijejo kaj drugega. Toda, kako kava vpliva na prazen želodec? Preverite!
	Kava na prazen želodec lahko draži črevesje. (foto: Freepik.com)
Kava na prazen želodec lahko draži črevesje. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Obstaja večna dilema o tem, ali je kava zdrava ali ne. Nekateri trdijo, da je zdrava, če ji ne dodajate sladkorja, mleka in ostalega, torej, če pijete le pravo črno kavo. Spet drugi menijo, da je ta škodljiva in da draži črevesje.

Res je, da kava vsebuje mnoge antioksidante in da pomaga pri preprečevanju bolezni. Strokovnjaki pravijo, da ščiti pred rakom črevesja. Ampak, dodajajo tudi, da je lahko vpliv kave na telo zelo negativen, če jo zaužijete na prazen želodec.

Skodelica črne kave na prazen želodec povzroči izločevanje kisline v prebavnem traktu, kar lahko hitro občutijo vsi, ki so nagnjeni k gastritisu. Kava povzroči torej, da se prične proizvajati želodčna kislina, ki je namenjena razgrajevanju hrane. To pa povzroči, da se je manj izloča takrat, ko dejansko jeste in jo potrebujete. Zato se lahko zgodi, da boste pričeli težje prenašati proteine, ti se ne bodo razgradili.

Takšni proteini, ki ostanejo v telesu ne-razgrajeni, pa lahko povzročijo številne zdravstvene težave, med njim i tudi napihnjenost, vnetje črevesja, v najhujšem primeru pa tudi raka.

Strokovnjaki zato svetujejo, da pijete kavo šele uro potem, ko vstanete in prej pojeste vsaj majhen obrok. Lahko je to banana, jabolko, košček kruha …
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.