Recept za najbolj okusen doma pečen kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže pečenega postrežemo pri kosilu, si ga privoščimo za zajtrk, malico ali večerjo.
Okusen domač kruh. (Foto: Karmen Valant)
Okusen domač kruh. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujemo naslednje sestavine:

1 kg pšenične moke
1 žlica medu
40 gramov kvasa
6 dcl vode
sol

Kvas zdrobimo v skodelico, dodamo žlico moke, žlico medu in 1 dcl mlačne vode. Skodelico postavimo na toplo, da nastane kvasec. Pšenično moko presejemo, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec in mlačno vodo.  Ob strani v moko dodamo sol.

Najprej vse sestavine zmešamo z roko nato pa zamesimo gladko testo. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati približno 45 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, oblikujemo hlebec ali štruco in ga položimo na namaščen pekač, kjer ga pustimo še nekaj minut vzhajati.

Ko testo primerno naraste, ga premažemo z vodo ali stepenim jajcem, ter ga povrhu večkrat zarežemo z ostrim nožem. Pečico prej ogrejemo na 220 stopinj C, vanjo že prej postavimo lonček z vodo. Pekač postavimo v ogreto pečico in najprej pečemo 20 minut pri 220 stopinjah C, nato pa temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še približno 30 minut. 

PREBERITE TUDI: Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept za kruh Kruh
Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.