ŠTEFKINE DOBROTE: Beljakov kolač

Morda nam ostanejo beljaki. Lahko jih zamrznemo in spečemo slastno sladico Beljakov kolač. Poskusite, ne bo vam žal.
Beljakov kolač (foto: Štefka Kop)
Beljakov kolač (foto: Štefka Kop)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine
Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm

500 ml beljakov (iz cca. 18 jajc)
300 g gladke moke
200 g naseklajnih orehovih jedrc
200 g stopljenega masla
150 g sladkorja
100 g brusnic
3 jedilne žlice ruma
2 jedilni žlici čokoladnih lističev ali nastrgane jedilne čokolade
1 pomaranča - sok in lupina
3 jedilne žlice grenkega kakava
1 ščep soli

Ostalo
maščoba za pekač - stopljeno maslo
krušne drobtine za posip
sladkor v prahu

Postopek
Z največjo hitrostjo mešalnika stepamo sneg, ki smo mu dodali sladkor, stopljeno maslo, sok in lupino pomaranče. Po žlicah dodajamo moko, ki smo ji primešali ščep soli. Temeljito premešamo in dodamo sesekljane orehe, brusnice in rum. Zopet premešamo.

Pripravimo pekač, ki smo ga namazali s stopljenim maslom in posuli z krušnimi drobtinami, in vanj razdelimo 2/3 zmesi, poravnamo in posujemo z čokoladnimi lističi, naribano jedilno čokolado. K ostali zmesi dodamo grenki kakav dobro premešamo in z žlico porazdelimo po vrhu. Po želji po vrhu posujemo z mandlji - lističi.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in kolač pečemo približno 45 minut. Odvisno od vaše pečice. Po 45 minutah pečenja preverimo pečenje, tako da z iglo zabodemo v sredino kolača. Če se zmes sprime igle, podaljšamo pečenje. Ko je kolač pečen, ga obrnemo na podlago in pustimo, da se ohladi. Posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na poljubne rezine.

Namig: Namesto kristalnega sladkorja lahko uporabimo kokosov sladkor ali rjavi sladkor ali zmanjšamo količino sladkorja na polovico. Kljub temu bo kolač sladek. Uporabimo lahko sestavine, ki z njimi razpolagamo.

Štefka Kop zase pravi, da jo vonj po kuhinji privlači že od otroških let, vendar moja poklicna pot ni bila povezana s kuhanjem ali peko slaščic. Kuhalnico sem v roke resno prijela pri 21 letih, ko sem prvič postala mama. Od takrat dalje je moja zvesta spremljevalka. Moje kuhanje in peka imata pridih domačnosti. Ni moderno. Vendar zelo okusno, vsaj tako pravi moja družina, ki je moj največji kritik. V večini uporabljam začimbe iz svojega vrta, ki si jih pridelam skozi vso leto.

V kuhinji pozabim na čas in misli usmerim samo v kuhanje in peko. Še vedno raziskujem in se učim, rada pomagam ter svetujem iz svojih izkušenj. Na tem spletnem mestu bom z vami delila kuharske in pekovske recepte, nasvete ter morda še kaj drugega – odvisno, kamor me bo zanesla pot.

Moja želja je približati kuhanje in peko najširši množici ter z objavljanjem enostavnih in jasno opisanih receptov opogumiti čimveč ljudi, ki še vedno oklevajo prijeti za kuhalnico. Zase, za svojo družino in prijatelje.

Pobrskajte po moji spletni strani https://stefkinedobrote.si/.

Vabljeni tudi k všečkanju moje Facebook strani,kjer nas sodeluje že več kot 17.000.

Hvala, da ste z menoj. 

Morda te zanima tudi:

ŠTEFKINE DOBROTE: Orehovi srčki

Tudi pri vas doma že diši po piškotih? Te srčke morate ...

Novembrski FALA recept: Šarkelj

Nimate ideje za okusno in enostavno sladico? V prispevk...

ŠTEFKINE DOBROTE: Orehove solzice

V mesecu novembru vas bom razvajala z recepti za slastn...

ŠTEFKINE DOBROTE: Rezina z aronijo

Aronija - čudež narave. Iz aronije skuham sok, marmela...

ŠTEFKINE DOBROTE: Jabolčni zavitek s skuto

Jabolka so zrela in naredimo si slasten jabolčni štrude...

ŠTEFKINE DOBROTE: Linške oči

Moja družina in prijatelji imajo najraje moje piškote L...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.