ŠTEFKINE DOBROTE: Sok iz grozdja – jurka

Jesen je potrkala na vrata. Grozdje je zrelo. Iz grozdja "jurka" skuhajmo domač sok. Nad okusom soka boste navdušeni.
Sok iz grozdja - jurka. (foto: Štefka Kop)
Sok iz grozdja - jurka. (foto: Štefka Kop)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

 

Za tri litre soka potrebujemo:

3 kg grozdnih jagod - jurke
2 l vode
2 limoni - sok
1 kg sladkorja

 

Postopek

Jagode grozdja operemo. Kuhamo ob vrenju 15 minut.

Spasiramo s paličnim mešalnikom.

Sok precedimo skozi cedilko, pečke ter ostale ostanke zavržemo.

Dodamo sladkor in 2 l vode. Pripravljen sok, ko zavre naj vre še 5 minut.

Oprane steklenice segrejemo v pečici na 70 stopinj, jih napolnimo in zadelamo s pokrovi. V največji pekač od pečice nalijemo vode - toliko, da je dno pokrito. Polne steklenice postavimo na pekač z vodo. Pečico vklopimo na 70 stopinj in pasteriziramo 30 minut. Po 30 minutah pečico izklopimo in pustimo, da se steklenice s sokom v njej ohladijo čez noč. Lahko se temu koraku izognemu in polne steklenice z vročim sokom zavijemo v odejo, da se temeljito ohladijo. Shranimo v temen prostor. Odprto steklenico hranimo v hladilniku.

Verjamem, da boste nad okusom navdušeni.

Na zdravje :-)

Štefka Kop zase pravi, da jo vonj po kuhinji privlači že od otroških let, vendar moja poklicna pot ni bila povezana s kuhanjem ali peko slaščic. Kuhalnico sem v roke resno prijela pri 21 letih, ko sem prvič postala mama. Od takrat dalje je moja zvesta spremljevalka. Moje kuhanje in peka imata pridih domačnosti. Ni moderno. Vendar zelo okusno, vsaj tako pravi moja družina, ki je moj največji kritik. V večini uporabljam začimbe iz svojega vrta, ki si jih pridelam skozi vso leto.

V kuhinji pozabim na čas in misli usmerim samo v kuhanje in peko. Še vedno raziskujem in se učim, rada pomagam ter svetujem iz svojih izkušenj. Na tem spletnem mestu bom z vami delila kuharske in pekovske recepte, nasvete ter morda še kaj drugega – odvisno, kamor me bo zanesla pot.

Moja želja je približati kuhanje in peko najširši množici ter z objavljanjem enostavnih in jasno opisanih receptov opogumiti čimveč ljudi, ki še vedno oklevajo prijeti za kuhalnico. Zase, za svojo družino in prijatelje.

Pobrskajte po moji spletni strani https://stefkinedobrote.si/.

Vabljeni tudi k všečkanju moje Facebook strani,kjer nas sodeluje že več kot 17.000.

Hvala, da ste z menoj. 

Morda te zanima tudi:

ŠTEFKINE DOBROTE: Orehove solzice

V mesecu novembru vas bom razvajala z recepti za slastn...

ŠTEFKINE DOBROTE: Beljakov kolač

Morda nam ostanejo beljaki. Lahko jih zamrznemo in speč...

ŠTEFKINE DOBROTE: Rezina z aronijo

Aronija - čudež narave. Iz aronije skuham sok, marmela...

ŠTEFKINE DOBROTE: Jabolčni zavitek s skuto

Jabolka so zrela in naredimo si slasten jabolčni štrude...

ŠTEFKINE DOBROTE: Linške oči

Moja družina in prijatelji imajo najraje moje piškote L...

ŠTEFKINE DOBROTE: Pohorski lonec

Jurčki pridno rastejo in hitro se porodi ideja za odlič...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.